“Proiectul companiei Hidroelectrica privind amenajarea barajului Surduc, pe râul Bâsca Mare, va afecta serios comunitatea din Gura Teghii!” Este semnalul de alarmă tras de Asociația Tainița Baștinei, potrivit căreia proiectul ar avea un impact major asupra localităților din aval.
Într-o intervenție în direct la Focus TV, reprezentantul Asociației Tainița Baștinei, profesorul Ștefan Petriceanu, a declarat că proiectul, așa cum arată în prezent, ar avea consecințe dramatice în aval. Asta pentru că apa râului Bâsca Mare ar fi preluată și dusă în barajul Siriu. Astfel, arată profesorul Petriceanu, barajul Surduc va afecta mediul, prin secarea unui râu cu 10 specii de pești, dar și populația din câteva localități din zona de nord a județului Buzău, care ar rămâne fără surse de apă. Afectate ar fi, spune profesorul buzoian, și alte cursuri de apă, precum Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculița, Patac, Paltin, Cașoca.
Buzoienii care contestă acest proiect spun că barajul nu doar că va seca râuri și fântâni, ci ar aduce și alte probleme pentru comunitate.
Profesorul Petriceanu spune că a analizat proiectul și a depistat o serie de probleme.
Reprezentanții Asociației Tainița Baștinei cer autorităților să reanalizeze acest proiect și să găsească o soluție pentru ca mediul și populația să nu aibă de suferit. Între timp, chiar buzoienii vin cu o propunere.
Proiectul amenajării barajului de la Surduc este intens contestat și de activiștii de mediu, care au intentat chiar procese în justiție, de câțiva ani, arătând că această amenajare ar duce la dispariția râului Bâsca Mare. Au reușit să obțină în instanță anularea autorizației de construire, emisă de Consiliul Județean Covasna, dar și excepția de nelegalitate a acordului de mediu. A fost inițiată și o petiție online: “Salvați râul Bâsca Mare!“
De partea cealaltă, autoritățile române spun că investiția este esențială pentru sistemul energetic românesc, pentru că ar urma să crească producția de energie electrică. În prezent, proiectul se află în etapele premergătoare eliberării sau nu a unui acord de mediu.
Două dezbateri publice sunt programate pe această temă. Prima a avut loc ieri după-amiază, la Nehoiu, iar cea de a doua va fi joi, 6 martie, la Zagon, Covasna.
Adaugă comentarii