Fac performanță într-un domeniu de care alți copii de vârsta lor nici nu au auzit. Este vorba despre elevii Colegiului Bogdan Petriceicu Hasdeu care au în prezent cel mai puternic club de robotică din județ, fiind de altfel și singura unitate de învățământ din Buzău în care activează două echipe de robotică. Homosapiens și Heart of RoBots au o istorie de peste 7 ani, iar în tot acest timp au adunat zeci de premii la cele mai importante competiții naționale și internaționale, rezultate care le-au întărit convingerea că ceea ce fac reprezintă viitorul și trebuie transmis mai departe.
Activitatea în cadrul clubului de robotică este complexă, iar membri echipelor trebuie să aibă pregătire atât tehnică pentru proiectarea și programarea roboților dar și bune abilități de comunicare și organizare.
Cu alte cuvinte, după cum ne explică profesorul Nicolae Olăroiu, o echipă de robotică funcționează ca o mică firmă, iar aici elevii își pot pune în aplicare toate cunoștințele dobândite la orele de teorie și chiar mai mult decât atât pentru că, de multe ori, elevii ajung să dobândească chiar informații pe care alți le învață la facultate sau abia la angajare.
O echipă are 15 membri oficiali și alți zeci de voluntari. Pentru fiecare dintrei ei robotica înseamnă altceva, însă pentru toți implicarea în această activitatea a reprezentat un mare căștig. De exemplu, mulți dintre ei deja au parteneriate cu firme din Buzău, iar pentru unii deja le-au fost asigurate locurile de muncă, dacă doresc să revină în orașul natal după absolvirea facultăților. Alții au ajuns să fie „profesori” de robotică sau informatică pentru copii mai mici. În plus, cu toții au ajuns să folosească deja multe instrumente cu care lucrează marile companii, atât în domeniul programării cât și proiectării, fapt care le asigură cu siguranță un atuu pe piața muncii.
Și asta nu e tot! Cele două echipe sunt implicate în proiecte prin care își aduc aportul în comunitate. De exemplu, echipa Heart of RoBots a realizat un braț robotic din piese de lego și cu ajutorul unui medic de recuperare medicale au ajutat zeci de oameni cu deficiențe să facă recuperare neuromotorie.
Tot ei au fost cei care au amenajat o bibliotecă la Spitalul Județean Buzău dar și la Spitalul de la Smeeni. La rândul lor, elevii echipei Homosapiens s-a alăturat copiilor din mediul rural cărora le-a insuflat dragostea față de robotică. Le-a organizat tabere gratuite și i-a învățat că robotica înseamnă mai mult decât să construiești un robot.
Tot ceea ce fac acești copii înseamnă pasiune și multă muncă, chiar zile petrecute până noaptea târziu la școală, însă tot efortul lor a foat răsplătit prin fiecare participare la cele mai mari competiții de robotică din țară și străinătate de la care s-au întors de fiecare dată cu premii importante.
Adaugă comentarii