O ambulanță performantă care ar putea oferi pacienților, atât prin prisma dotărilor cât și a echipajului care o deservește, manevre salvatoare direct la locul accidentului este ținută de 10 ani în garajul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Buzău. Este vorba despre o ambulanță de tip C1, adică o unitate mobilă de reanimare și terapie intensivă, care a intrat în dotarea ISU Buzău în 2013, dar care, din păcate, nu a putut fi operaționalizată din cauza lipsei de medici specialiști.
Cristina Burcea, asistent coordonator SMURD ISU Buzău a explicat la Focus News că această ambulanță poate fi încadrată doar cu medic de urgență sau medic de specialitate ATI.
sursa foto: ISU Buzău sursa foto: ISU Buzău
La rândul său, Adrian Zoican, șeful UPU Buzău și coordonator SMURD Buzău, a explicat că ar fi nevoie de patru-cinci medici de urgență astfel încât să poată fi format un echipaj care să asigure continuitatea funcționării acestei ambulanțe. Din păcate, lipsa medicilor cu această specialitate se simte inclusiv la Unitatea de Primiri Urgențe, acolo unde sunt încadrați inclusiv medici de familie pentru a putea fi asigurate gărzile.
”Această ambulanță este operațională în momentul în care este asigurată continuitatea asistenței medicale pe această ambulanță ceea ce noi nu putem oferi în acest moment pentru că, în prezent, la UPU avem doar 3 medici de urgență. Doar pentru a funcționa această ambulanță, în prespital este nevoie de 4-5 medici care să asigure activitatea continuă”, a spus dr. Adrian Zoican.
Echipajul pentru o ambulanță de terapie intensivă trebuie să aibă următoarea componență:
- un medic de urgenţă sau un medic de anestezie terapie intensivă (specialist sau rezident cel puţin în semestrul II al anului III de rezidenţiat, cu acordul directorului programului de rezidenţiat ori al îndrumătorului, în cazul rezidenţilor în anestezie terapie intensivă, cu experienţă spitalicească continuă, instruit în utilizarea medicaţiei anestezice);
- un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă cu experienţă spitalicească în manevrele de urgenţă şi terapie intensivă şi utilizarea medicaţiei anestezice;
- o persoană cu pregătire paramedicală care a absolvit cursul de prim ajutor calificat şi de lucru în cadrul unui echipaj medical de urgenţă;
- un conducător auto pompier care a absolvit cursul de prim ajutor calificat sau un conducător auto ambulanţier;
sursa foto: smurd.rosursa foto: smurd.ro
sursa foto: smurd.ro
Odată operaționalizată această ambulanță ar putea face diferența dintre viață și moarte în situațiile limită întâlnite, în special, în cazul accidentelor rutiere. Asta pentru că, victima ar putea primi mai repede manevre salvatoare pe care în prezent le primește abia când ajunge în UPU.
Pentru a putea fi găsite soluțiile necesare operaționalizării acestei ambulanțe, medicul Adrian Zoican spune că este nevoie de o strategie integrată și pe termen lung pentru încadrarea specialiștilor mai ales în condițiile în care criza de medici se simte aproape în toate spitalele din țară, mai puțin în unitățile medicale din centrele universitare.
Pe de altă parte, Serviciul Județean de Ambulanță se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește parcul auto. Directorul tehnic a explicat pentru sansanews.ro faptul că un sfert dintre ambulanțele trimise la intervenții în prezent ar fi trebuit să fie scoase din uz pentru că sunt foarte vechi.Detalii aici.
Cu alte cuvinte, extinderea U. P. U. Buzău, este clar o eroare dacă se plânge de personal etc…..