Actualitate

(VIDEO) ION, primul consilier guvernamental AI din lume, poate ajunge la Buzău! Cum se poate una ca asta

România a înregistrat, pe 1 martie, o premieră mondială: premierul Nicolae Ciucă și-a prezentat cel mai nou consilier onorific, înaintea ședinței de Guvern. Este vorba despre robotul ION, un program de inteligență artificială (AI) dezvoltat de cercetătorii români, care se dorește interfața românilor, prin care opiniile și dorințele lor pot ajunge la Guvern.

”În ședința de Guvern de azi am marcat o premieră mondială: Guvernul României este primul din lume care are un consilier onorific bazat pe inteligență artificială. Se numește ION și va colecta, din spațiul public, opiniile românilor pe diferite teme de interes general. În acest mod, Guvernul va putea consulta oricând opinia publică, în chestiuni care se discută la nivelul executivului. Proiectul este unul 100% românesc, de la proiectare, până la concepția software și construcția suportului hardware”, a declarat premierul liberal Nicolae Ciucă.

E o știre care ar trebui să facă înconjurul lumii și să arate că România are viziune și curaj, a spus și ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

“Nu trebuie să fim modeşti, proiectul ION este o premieră de nivel mondial, nicio altă ţară din lume, nici un alt prim ministru al lumii nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială. Aceasta este prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii şi ar trebui să plece din România. Ea semnifică două lucruri, din perspectiva mea. Primul este că vorbim de un guvern, de un prim ministru al României cu viziunea şi curajul necesare de a susţine cu toată deschiderea un asemenea proiect. În al doilea rând, România are resurse proprii de inovare prin care să dea tonul lumii – un proiect de inteligenţă artificială în domeniul guvernamental care apropie pe cetăţeni de stat, care facilitează vocea românilor la nivel guvernamental şi care facilitează politici publice mai bune pentru români”, a declarat ministrul liberal Sebastian Burduja.

Acesta a precizat că în momentul de față ION se află în faza de învățare.

“Aşa funcţionează o inteligenţă artificială, un consilier bazat de inteligenţă artificială. Este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să-i transmită gândurile lor, ce probleme au, ce probleme întâmpină. Ulterior, pe baza acestor date, ION le va procesa, le va sintetiza şi va putea produce rapoarte, care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernului. Este un instrument extrem de important, extrem de puternic, prin care vocea românilor este auzită, informaţiile sunt sintetizate, iar deciziile privitoare la politicile publice pentru români vor fi mult mai riguroase, vor fi mult mai bune”, a precizat ministrul Burduja.

Numele ION reprezintă imaginea în oglindă pentru NOI, întrucât noi toți suntem cei care vom avea cea mai importantă contribuție în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Robotul ION nu va fi însă disponibil doar online, unde are deja o formă activă, ci va merge prin țară.

“Robotul va avea un parcurs la nivelul ţării, va merge în comunităţi mici, în comunităţi mari, la evenimente publice, la metrou, poate în mediul academic şi acolo va putea prelua în persoană tot ceea ce românii îi spun. Pe baza tuturor acestor informaţii, plus cele de pe site-ul ion.gov.ro, se vor face aceste analize şi sinteze”, a explicat Sebastian Burduja.

De altfel, pe portalul lui ION – ion.gov.ro, există deja o secțiune unde buzoienii pot solicita ca inteligența artificială să ajungă la Buzău.

”Dacă nu ajungi tu la ION, ION vine la tine. În curând, caravana ION pornește în țară pentru a ajunge la românii de pretutindeni, pentru a afla care sunt problemele și dorințele tuturor pentru România”, se arată în secțiunea Caraivana ION.

Aici, oamenii au posibilitatea ca, printr-un simplu click pe butonul ”Vreau să vină ION în orașul meu” să selecteze Buzăul pentru ca inteligența artificială să includă municipiul în ”turneul” pe care îl va face.

ION a fost realizat pro-bono de comunitatea de tehnologie din România.