Actualitate SĂNĂTATE

Apelul disperat al salvatorilor buzoieni: ”Avem ambulanțe care și-au depășit de două ori durata de viață”. Cine le-a sărit în ajutor

La luptă fără arme. Asta simt, cu fiecare misiune pe care o au de îndeplinit, salvatorii de la Serviciul Județean de Ambulanță care sunt trimiși la intervenții cu mașini vechi care ar fi trebuit casate de ani buni. Un sfert dintre ambulanțele din Buzău au peste un milion de kilometri sau chiar mai mult ceea ce înseamnă că și-au depășit de două ori durata de viață. Cu alte cuvinte, este nevoie urgentă de mașini noi, însă, de patru ani salvatorii buzoieni primesc de la București doar promisiuni. Pentru a nu intra într-un blocaj tehnic, SAJ Buzău a cerut ajutorul autorităților locale.

”Am ajuns să solicităm Primăriei pentru că parcul nostru auto a devenit învechit și foarte învechit. Ultimele mașini le-am primit în urmă cu cinci ani. Între timp a expirat contractul cadru la nivel național prin care se putea face achiziția de ambulanțe și, după cum știți, ar trebui să se facă o nouă licitație care ar putea dura cel puțin un an de zile. Asta înseamnă că următorii trei nu o să avem ambulanțe”, a spus  Gabriel Mihalașcu, directorul tehnic SAJ Buzău.

Parcul auto de la SAJ Buzău are în total 52 de mașini, însă doar un sfert dintre acestea se află în perioada lor optimă de funcționare. Sunt de altfel ultimele ambulanțe noi trimise la Buzău, iar de atunci SAJ nu a mai primit nicio mașină deși din restul de 37 de vehicule multe au deja 10-12 ani vechime.

”15 ambulanțe au fost achiziționate în 2018 și 2019 dar și ele au deja peste 300.000 de kilometri, iar 14 mașini au peste un milion de kilometri rulați. Nu avem un parc cu care să te mândrești ca Serviciu de Ambulanță ținând cont că o ambulanță trebuie casată la 400.000 – 500.000 de kilometri”, a spus Gabriel Mihalașcu.

Disperați că ar putea ajunge să rămână cu mașina în drum, salvatorii au cerut sprijin primăriilor din municipiul Buzău și municipiul Râmnicu Sărat. Anul acesta, ar putea primi 7 mașini noi.

”Am venit în sprijinul SAJ Buzău. Vom cumpăra 5 ambulanțe pentru care am prins în buget 2,5 milioane de lei”, a spus Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău.

De asemenea, două ambulanțe vor fi cumpărate de Primăria Berca, prin fonduri europene, după ce SAJ a înființat o substație în comună.

Situația de la Buzău este una cunoscută la nivel național, fiind de altfel cea mai gravă problemă cu care se confruntă, în general, serviciile de ambulanță din România. În noiembrie anul trecut, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România declara la Europa FM:

„Avem o mare problemă cu dotarea de ambulanțe.(…) În prezent, doar 25% dintre ambulanțe îndeplinesc cerințele legale. Restul sunt ambulanțe peste 10 ani, ambulanțe la 1 milion de kilometri ba mai mult, care nu oferă pacientului condițiile cât de cât normale să zicem dacă nu optime pentru asistența medicală de urgență și bineînțeles chiar nici echipajului medical pentru că siguranța echipajului medical este foarte importantă și a pacientului dacă are pacient. Anul viitor, serviciul de ambulanță, din vară, va intra într-un blocaj tehnic pentru că nu mai avem posibilitatea să asigurăm asistența medicală de urgență cu acele ambulanțe care sunt depășite.”