Actualitate SĂNĂTATE

O nouă boală virală face ravagii. Medicii anunță ce e de făcut

foto: medikatv.ro

O boală extrem de contagioasă, din categoria așa-numitelor boli ale copilăriei, a reapărut la Buzău, după doi ani în care au fost doar cazuri sporadice. Este vorba despre varicelă, cunoscută popular și sub numele de vărsat de vânt, care face tot mai multe victime în rândul copiilor. Doar în ultimele 10 zile, 4 copii au ajuns la Spitalul Județean Buzău, unde au fost tratați. Este vorba despre forme moderate sau chiar severe de boală, cei mici fiind internați. 3 dintre ei au fost deja externați. Numărul copiilor diagnosticați în comunitățile școlare cu această boală este însă mult mai mare, spune dr. Bogdan Micu, șeful secției de boli infecțioase din Spitalul Județean Buzău. Părinții trebuie să fie foarte atenți la simptome:

 „Semnele şi simptomele varicelei sunt dintre cele mai simple, adică subfebrilitate, cu erupţie veziculoasă, care, la unii copii, poate să fie limitată. Din păcate, există situaţii în care forma este medie sau severă, cu febră înaltă şi erupţie extinsă, extrem de pruriginoasă şi, în unele cazuri, se poate dezvolta şi o pneumonie dată de însuşi virusul varicelo-zosterian, sau, ca şi complicaţie, poate apărea suprainfecţia bacteriană, care necesită tratament antibiotic, la fel, la recomandarea unui medic infecţionist care evaluează pacientul”.

Nu există un tratament specific în varicelă, ci unul simptomatic, iar cei mai mulți copii pot fi tratați acasă. În cazurile mai severe e însă nevoie de tratament special și de supraveghere medicală, mai ales că pot apărea complicații.

Dr. Bogdan Micu, Secția Boli Infecțioase

„Tratamentul, în formele uşoare, este cu simptomatice, adică antitermice, pentru că vorbim de febră, care este simptomul cel mai frecvent, mai ales la copii. Se tratează cu antitermice, gen Ibuprofen, Paracetamol, puseele de febră mare, chiar şi cu Algocalmin, iar la nivel cutanat se poate administra o mixtură mentolată. Asta, în formele uşoare de boală. Se poate rezolva problema şi la domiciliu, cazul fiind gestionat împreună cu medicul de familie. Formele medii și severe necesită adresabilitate către specialitatea de Boli Infecţioase care, în această situaţie, recomandă tratament antiviral cu Acyclovir în doze recomandate pe kilogram/corp. Tratamentul durează 5 zile pentru formele medii, 7-10 zile pentru formele medii spre severe şi severe. Există ceea ce se numeşte pneumonia variceloasă care este o formă de pneumonie cu insuficienţă respiratorie, ea făcând parte de formele de boală severă date de virusul varicelo-zosterian, şi o altă complicaţie severă, care trebuie evaluată de medicul infecţionist, este encefalită variceloasă, care, de asemenea, necesită tratament 10-14 zile, în funcţie de situaţie”, a explicat medicul infecționist.

Dr. Micu pune reapariția cazurilor de varicelă pe seama relaxării măsurilor de prevenire a infecțiilor cu noul coronavirus. Faptul că masca de protecția nu mai e obligatorie a dus la revenirea altor infecții care, în ultimii doi ani au fost extrem de rare. Îmbolnăvirea, dar mai ales formele grave pot fi prevenite prin vaccinare.

 „Cu siguranţă, modalităţile de relaxare ale pandemiei au determinat creșterea numărului de cazuri. În ultimii doi ani, cazurile de varicelă au fost strict localizate în focare, dar acum, cazurile sunt numeroase şi preponderent la copiii de şcoală. Prevenţia varicelei se poate face prin vaccin. Acesta de numeşte varilix şi se poate administra de la câteva luni până la adolescenţă, chiar şi adultul cu risc poate să îl facă. Vaccinul nu face parte din schema obligatorie a Ministerului Sănătăţii, de aceea, copiii care prezintă comorbidităţi ar fi bine să primească acest vaccin, pentru a preveni formele severe”, mai spune medicul infecționist buzoian.