Actualitate SĂNĂTATE

O nouă încercare pentru modernizarea Blocului Operator al Spitalului Județean

Modernizarea și extinderea Blocului Operator al Spitalului Județean, un proiect care se dovedește greu de implementat, va fi reluat. În așteptarea unei noi licitații pentru desemnarea unui constructor, consilierii județeni au aprobat în ședința de astăzi, 27 octombrie 2022, un proiect prin care a fost actualizat devizul general și aprobați noii indicatori tehnico economici. Cu alte cuvinte, au fost reactualizate costurile față de cele stabilite inițial, ținând cont de creșterea prețurilor din ultima perioadă, valoarea contractului crescând cu aproape 20 %. Acest lucru era necesar în condițiile în care la ultimele 3 licitații nu s-a prezentat niciun doritor, din cauza valorii mult prea scăzute a contractului în comparație cu prețurile din prezent.

“După cum știți, am avut un litigiu cu constructorul, a trebuit să renunțăm la contract pentru că nu ne-am înțeles. Acum este scos la licitație dar, neprezentându-se nimeni de 3 ori pentru că prețurile știți care sunt, ele între timp s-au modificat, astăzi nu am făcut decât să reactualizăm la nivelul prețurilor din această perioadă. În perioada următoare începe licitația și, de data aceasta, cred că se vor înscrie mai mulți constructori astfel încât să putem continua lucrările”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Conform proiectului aprobat astăzi, valoarea totală a investiției a fost stabilită la 31 de milioane de lei, fonduri ce provin din bugetul propriu al Consiliului Județean Buzău.

Reabilitarea Blocului Operator din cel mai mare spital din județul Buzău prevede modernizarea sălilor de operații construite în urmă cu 45 de ani. Implementarea proiectului a fost inițiată încă din 2018 dar, în 2019, lucrările au fost sistate după ce constructorul a cerut mai mulți bani de la Consiliul Județean pe motiv că a descoperit probleme noi în timpul lucrărilor. În cele din urmă, cum cele două prăți nu au ajuns la un numitor comun, contractul a fost reziliat. La finalul anului 2020, întregul proiect a fost reluat însă la licitațiile care au urmat nu s-a prezentat niciun constructor.