Actualitate

(Video) Producătorul de panouri solare din Buzău a rămas fără furnizor de energie. Activitatea fabricii poate fi oricând sistată

Criza energetică lovește dur în mediul de afaceri buzoian. Cel mai mare producător de panouri solare ar putea oricând să-și închidă activitatea după ce furnizorul de energie electrică l-a anunțat că-i va sista contractul. Situația persistă deja de mai bine de o lună de zile, timp în care antreprenorul a încercat să încheie un nou contract dar fără rezultat. Pe de altă parte , Silviu Iordache, proprietarul fabricii, a explicat că, previzionând această criză energetică în România, a investit, la începutul anului 2022, într-o instalație de panouri solare care să-i producă toată energia de care are nevoie într-un an, însă, până acum, deși totul este funcțional, niciun furnizor nu a acceptat să-i compenseze energia verde produsă cu energia electrică consumată din sistem. Cu alte cuvinte, un producător care în această perioadă se confruntă cu o dublare a comenzilor se află în imposibilitatea de a garanta continuarea activității.

Explozia prețului la energie electrică, aproape de a închide cel mai mare producător de panouri solare din Buzău, exact în momentul în care tot mai mulți români se îndreaptă către energia verde. Situația a fost explicată la Focus News chiar de poprietarul fabricii, Silviu Iordache, care a anunțat că de o lună de zile societatea sa nu mai are contract de energie cu un furnizor . Antreprenorul a explicat că a primit o notificare în septembrie prin care a fost anunțat de compania respectivă că nu mai poate furniza energie la prețul plafonat și că în câteva zile îi va sista furnizarea.

”Prin prezenta, vă aducem la cunoștință expirarea perioadei contractuale a contractului de furnizare energie electrică la data de 30.09.2022, ora 24:00.
Având în vedere instabilitatea și imprevizibilitatea fluctuațiilor de preț și a condițiilor de piață, precum și modificarile legislative neprevăzute, împreună cu blocajele întâmpinate la încasări, cash flow-ul societății noastre a suferit distorsionări considerabile. Astfel, ne aflam in imposibilitatea de a oferta o prelungire a valabiliății contractului de furnizare energie electrică”, se arată în documentul primit de antreprenor.

Astfel că, din octombrie, societatea  primește energie, așa cum legea prevede, de la furnizorul de ultimă instanță, adică o companie, anunțată pe site-ul ANRE, care preia automat toate societățile care nu au un contract semnat cu un furnizor de  energie. Acest furnizor de ultimă instanță se schimbă în fiecare lună, ceea ce înseamnă că la fel se schimbă și prețul.

Mai mult, spune patronul buzoian, nici comunicarea cu aceste comanii nu este una facilă.

”După ce am rămas fără contract, am căutat să vedem cine este furnizărul de ultimă instanță. În septembrie a fost ENEL, în octombrie E.ON, iar în noiembrie va fi Electrica Furnizare. Noi am scris la finalul lunii septembrie către ENEL, anunțându-i că vom fi preluați de companie, nu am primit niciun răspuns. La fel s-a întâmplat și mail-ul trimis către E.ON.Niciun răspuns. Am mers și la Buzău, la Electrica Furnizare să încercăm să încheiem un contract cu ei, și aici ne-au răspuns că nu ne pot da energie”, a spus Silviu Iordache.

Cu alte cuvinte, producătorul de energie primește acum energie, însă, fără să existe un contract încheiat, în fiecare lună furnizorul este o altă companie și evident un alt preț. Adică, exact premisele unui dezastru economic pentru producătorul care deși are comenzi în număr din ce în ce mai mare îi este foarte greu să știe cu certitudine că le poate onora.

”Din toamna anului trecut am început să creștem. Cererile aproape că ni s-au dublat. Am ajuns să producem  circa 800 de instalații solare pe lună, însă dacă rămânem fără furnizorul de energie noi nu mai putem produce”, a spus Silviu Iordache.

Previzionând criza energetică, patronul buzoian și-a luat totuși un colac de salvare. La începutul acestui an, Silviu Iordache a investit într-o instalație de panouri solare care să producă aproape toată cantitatea de energie de care are nevoie. Doar că nici aici lucrurile nu sunt atât de simple.

”Am investit, în primăvară, 40.000 de euro într-o instalație care într-un an să producă 40 de megawați, adică aproape cantitatea de care noi avem nevoie pentru capacitatea de producție. Totul este funcțional și injectăm în rețea, de exemplu în această perioadă de toamnă o cantitate de 3-4 megawați pe lună. Însă, până acum niciun furnizor nu ne-a recunoscut calitatea de prosumator”, a spus Iordache.