POLITICĂ

O PROBLEMĂ DE LEGITIMITATE A ALEGERILOR LOCALE. Cum a fost verificată de judecător semnătura unui candidat la Primărie

Precampania electorală pentru alegerile locale care se vor desfăşura cel puţin teoretic în acest moment, pe 27 septembrie, scoate la iveală o mulţime de situaţii care fac ca realitatea de azi să depăşească în hilar opere ale lui Nenea Iancu Caragiale.

Dincolo de aceste aspecte unele cazuri ridică din nou problema legitimităţii scrutinului din septembrie care va avea loc, ca şi campanie electorală, în plină pandemie de coronavirus. Şi, în plus, arată cât de funcţionale sunt unele alianţe politice.

Cazul Poşta Câlnău

Un exemplu care înglobează toate ideile de mai sus s-a înregistrat la Poşta Câlnău, acolo unde un fost viceprimar PSD, acum candidat Pro România, a contestat dosarul de candidat al actualului primar PSD, Sorin Munteanu.

Mai precis, fostul vice, Cosmin Lazăr şi alţi 4 cetăţeni au contestat la judecătoria Buzău autenticitatea semnăturilor lui Sorin Munteanu din dosarul de candidat depus la Biroul Electoral Judeţean. Contestaţia se baza pe faptul că Sorin Munteanu nu putea semna personal dosarul întrucât s-a aflat internat în Spitalul “Matei Balş” din Bucureşti, fiind depistat pozitiv cu covid-19.

Verificarea autenticităţii semnăturii, verificată de judecător pe whatsapp

Cum astfel de contestaţii se judecă rapid, cu celeritate, iar Sorin Munteanu nu putea fi audiat “cu prezenţă fizică”, fiind internat şi izolat în spital, judecătorul l-a audiat pe whats app, cerându-i să-şi recunoască semnătura ceea ce candidatul PSD a şi făcut. El a confirmat iscălitura, iar judecătorul a respins contestaţia. Apel nu s-a mai făcut, astfel că Munteanu rămâne candidat pentru Primăria Poşta Câlnău.

Scos din joc. Alegeri cu legitimitate ştirbită

Dincolo de ineditul situaţiei, observăm că alegerile din 27 septembrie ar putea avea mari vicii de legitimitate. Iată, în cazul de faţă, Sorin Munteanu a stat în spital două săptămâni şi în izolare încă o săptămână. Timp în care nu şi-a putut juca şansele într-o activitate de precampanie aşa cum alţi contracandidaţi au putut acţiona. La fel s-a întâmplat şi cu candidatul PNL pentru şefia Palatului Comunal, dr. Adrian Zoican. Iar astfel de cazuri s-ar putea înmulţi de vreme ce pandemia continuă, astfel că subiectul legitimităţii rezultatelor alegerilor devine din ce în ce mai acut.