Actualitate

O săptămână fără niciun caz nou COVID-19! Sfaturile epidemiologilor după ce buzoienii au renunțat la vaccinare

Una caldă, una rece. Buzăul este primul județ din România care a ajuns la rata de incidență zero, după ce opt zile la rând nu a mai înregistrat nicio confirmare cu noul coronavirus. Vestea este una extrem de bună mai ales că de astăzi, 1 iulie, întră în vigoare un nou set de măsuri de relaxare și care permite organizarea evenimentelor cu un număr mult mai mare de persoane. Totuși, medicii epidemiologi recomandă prudență în ceea ce privește spațiile aglomerate mai ales că, cel puțin în Buzău, acoperirea vaccinală este foarte mică, după ce unii buzoieni au renunțat la imunizare chiar dacă aveau deja administrată prima doză cu serul antiCOVID.

242 de persoane au fost testate de Direcția de Sănătate Publică Buzău în ultimele 24 de ore, dar, spre bucuria tuturor, niciun test nu a fost pozitiv. Este a opta zi în care nu a fost înregistrat niciun caz nou de infecție cu SARS-CoV-2, iar vestea este una extrem de bună mai ales că Buzăul este primul județ din România care atinge rata de incidență zero.

” Stăm foarte bine. Avem opt zile de când nu am înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus”, a spus Carmen Scântei , medic epidemiolog DSP Buzău.

Situația epidemiologică îmbucurătoare din județ vine într-un moment în care România aplică un nou set de măsuri de relaxare. Practic de astăzi, 1 iulie,  este prevăzut un număr mai mare de participanţi la concerte, evenimente publice şi private, iar cluburile şi restaurantele vor rămâne deschise până la 2 noaptea.

„Se permite organizarea evenimentelor desfăşurate în aer liber cu participarea unui număr mai mare de 2.500 de spectatori cu asigurarea unei suprafeţe de 1 metru pătrat pentru fiecare persoană. Persoanele trebuie să fie vaccinate şi să poarte mască”, a precizat Florin Cîțu la Digi24.

De asemenea, numărul persoanelor care pot participa la evenimente private – nunţi, botezuri – a fost mărit la maximum 150 în exterior sau 100 în interior. Pe de altă parte, în spaţiile deschise sau închise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu spectatori până la 50 la sută din capacitatea spaţiului în anumite condiţii.

n plus, de astăzi, nu mai există limită la circulația persoanelor în grupuri pe stradă, limita de până la 10 persoane fiind eliminată.

Totodată, de astăzi, se redeschid și târgurile, bâlciurile și talciocurile, iar sălile de fitness vor fi deschise până la capacitatea maximă.

Toate aceste măsuri de relaxare vin la pachet cu recomandări clare din partea epidemiologilor care iau în calcul și un al patrulea val al pandemiei de coronavirus.

”Poate că experiența pe care o avem acum ne învață cum să ne comportăm și de acum înainte într-o aglomerație. Este bine să rămânem cu persoanele pe care le cunoaștem, să încercăm să stăm în spațiu deschis atunci când socializăm cu alte persoane , să dăm doar mâna și să avem grija la igiena mâinii, fără a apela la gesturi mai intime cum ar fi îmbrățișările.  Putem să purtăm masca de protecție în zonele foarte aglomerate sau în spațiile închise și să ne adresăm unui personal medical autorizat dacă avem cel mai mic semn de boală”, ne sfătuiește Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP.

În plus, nici acoperirea vaccinală nu este foarte bună, ceea ce îi determină pe epidemiologi să recomande prudență maximă în continuare. La Buzău, doar câteva comune au atins o acoperire vaccinală de 20%, în timp ce în restul localităților numărul persoanelor imunizate este foarte mic.

”Rata de vaccinare nu a scăzut, nu a stagnat dar crește aproape la picătură. Din 82 de comune, doar patru-cinci se detașează la o rată de peste 20% acoperire vaccinală, majoritatea având acoperire vaccinală sub 10%. Unii au început vaccinarea care presupune imunizarea prin două doze și au abandonat-o.  Pe aceștia nu pot să-i consider că protejează comunitatea, că intră în populația care va asigura imunitatea colectivă. Alții sunt protejați corect cu două doze, în timp ce alții au amânat mult a doua doză. Una peste alta, acoperirea vaccinală este foarte mică în județul Buzău, respectiv aproape 20%”, a spus Carmen Scântei.

Nici municipiul Buzău nu stă foarte bine. Aici, startul campaniei a fost unul bun, însă, odată ce numărul cazurilor COVID-19 a scăzut, mulți dintre cei care aveau deja o doză de vaccin au renunțat la imunizare.

” În municipiul Buzău acoperirea vaccinală este de 25,94% cu două doze, iar cu o singură doză de 52% ”, a explicat Scântei.