Actualitate

“Ambulanța socială” ar putea lua startul în curând, la Smeeni. A fost făcut primul pas concret, prin încheierea unui parteneriat cu Consiliul Județean

“Ambulanța socială”, o inițiativă a conducerii Spitalului Smeeni, este pe cale de a deveni funcțională. A fost făcut un prim pas concret în acest sens, odată cu încheierea unui parteneriat între Consiliul Județean și Asociația Umanitară a Spitalului Smeeni. Cele două părți vor colabora pentru dezvoltarea de servicii socio-medicale la domiciliu.

În primăvara acestui an, managerul Spitalului Smeeni, Marilena Dobrescu, a vorbit în premieră la Focus Tv, despre “Ambulanța socială”, un proiect prin care să fie ajutate persoanele singure și neputincioase, care au nevoie de ajutor medical, și nu numai. Practic, echipa Spitalului de Boli Cronice Smeeni și-a propus să înființeze un serviciu prin care să vină în sprijinul tuturor bătrânilor singuri, persoanelor care nu pot ajunge la spital, sau, de ce nu, în sprijinul buzoienilor care au nevoie de sfatul unui psiholog.

“Proiectul “Ambulanța socială” are o componentă de a degreva presiunea pe sistemul public de asistență socială, în primul rând. Prima dată s-a făcut un studiu de piață și, practic, nevoia oamenilor a determinat crearea acestui proiect pentru că această zonă a județului are o populație dispersată pe o suprafață foarte mare, o populație îmbătrânită, foarte greu deplasabilă, dacă nu imposibil de deplasat în anumite situații, și care are numeroase probleme, nu doar medicale”, a declarat pentru șansanews.ro, managerul Spitalului Smeeni, Marilena Dobrescu.

O idee foarte bună, dar, care presupune fonduri importante. Tocmai de aceea, reprezentanții Spitalului Smeeni au mers și au discutat cu autoritățile județene, în încercarea de a găsi sprijin pentru ca “Ambulanța socială” să devină operațională cât mai repede. În ședința ordinară a lunii iunie, aleșii județeni au aprobat un proiect care prevede un parteneriat între Consiliul Județean și Spitalul Smeeni. După acest prim pas, urmează să fie stabiliți exact termenii colaborării.

Până atunci, va fi organizată o acțiune caritabilă prin care inițiatorii proiectului speră să strângă fondurile necesare pentru a cumpăra o ambulanță cu care medicii să poată sări în ajutorul localnicilor aflați în diferite situații de urgență. O autospecială dotată cu tot ceea ce este necesar pentru intervenții costă în jur de 90.000 de euro.

“A fost aprobată piatra de temelie a oficializării acestei acțiuni. O unitate administrativ teritorială mare, cum este județul Buzău, a realizat că este nevoie de un parteneriat cu o asociație umanitară în vederea ajutării oamenilor. O să avem o lansare oficială a acestui proiect în cursul lunii. Prima fază, cea mai importantă, este strângerea de fonduri pentru a putea să achiziționăm o ambulanță care să fie dotată cu tot ce este nevoie și pentru asistență medicală de bază, dar și o parte de consiliere: psihologică, socială, juridică, persoanelor pe care le identificăm ca fiind vulnerabile.”

“Ambulanța socială” este un proiect care ar putea avea zeci de mii de beneficiari, localnici din zona de câmpie a județului, dar, pe de altă parte, i-ar ajuta și pe medicii din spitale, întrucât ar prelua o parte din pacienții care în mod obișnuit ajungeau la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian