Actualitate

(P) Miturile și preconcepțiile legate de intervențiile estetice

Referitor la cele mai utilizate substanţe este necesar să cunoaştem diferenţa dintre botox şi acid hialuronic. Botoxul este utilizat pentru a slăbi sau bloca activitatea musculară în unele regiuni ale feței, care în timp duce la formarea ridurilor, cum sunt cele din zona glabelei, colţul extern al ochilor sau frunte. Este utilizat în diverse afecţiuni că bruxismul, blefarospasmul şi transpiraţia excesivă.

Pe când acidul hialuronic este utilizat pentru a volumiza, pentru a recreea volumul facial pierdut sau a augmenta anumite zone. Procesat într-o manieră diferită este utilizat şi în tratamente de bioremodelare, rejuvenare şi mezoterapie.

Este foarte important să înţelegem că fiecare pacient este diferit, că nu există o reţetă de succes universală şi fiecare caz are particularităţile lui, iar de cele mai multe ori este vorba de un proces necesar obţinerii rezultatului scontat.

Mai mult nu înseamnă mai bine, mai rapid şi de cele mai multe ori o injectare a unei cantităţi prea mari de acid hialuronic sau botox aduce un rezultat nedorit, inestetic, ce poate atrage după sine şi complicaţii.

Remanența acestor substanţe nu este aceeaşi la toţi pacienţii, aceasta depinzând de metabolismul fiecăruia, de stilul de viaţă şi de zona unde a fost injectat.

Persoanele cu o activitate fizică intensă, care fac sport constant, prezintă o pierdere mai importantă a volumului facial şi o remanență mai scăzută a acidului hialuronic. Acest lucru se întâmplă şi în zonele cu mobilitate mare, cum ar fi buzele, în comparaţie cu pomeţii spre exemplu, unde acidul este injectat mai profund.

De aceea, le recomand pacientelor ca înainte de orice procedură sau colaborare să avem o discuţie detaliată despre ce le nemulţumeşte, la ce rezultat doresc să ajungă şi ce aşteptări realiste pot avea pentru a construi împreună un plan de tratament eficient. Insist mereu să ne îndreptăm atenţia şi către calitatea pielii care poate fi flască, lipsită de elasticitate, deshidratată, cu pete pigmentare, agresată de diverse tratamente sau de expunerea la soare. De cele mai multe ori, aceasta este cea care trădează vârsta, de aceea este important să nu uităm de pielea de pe gât, decolteu şi mâini.

Pe lângă tratamentele de restructurare şi rejuvenare este foarte importantă şi rutina de acasă, în special folosirea cremelor de protecţie solară, razele solare având un impact major în îmbătrânirea pielii sau apariţiei de pete pigmentare. Apelarea la proceduri estetice nu ar trebui să fie un subiect tabu. Procesul de îmbătrânire este unul continuu, prin care trecem toţi, însă cu ajutorul tehnologiei avem la îndemână multe ustensile prin care îl putem încetini sau face mai blând. De asemenea, anumite complexe create de o nemulţumire atunci când ne privim în oglindă, de semnele dobândite în urma unei acnee agresive sau traumatisme, nu trebuiesc neglijate sau blamate deoarece în multe cazuri afectează calitatea vieţii pacientului, ducând până la depresie şi izolare. Multe paciente aleg să îşi schimbe tunsoarea sau apelează la un make-up exagerat pentru a ascunde anumite imperfecţiuni şi de cele mai multe ori, acest lucru ne aduce un deserviciu, fondul de ten sau pudră acumulându-se în riduri şi astfel le accentuează.

Procedurile estetice sunt menite să corecteze, să evidenţieze frumuseţea naturală, să armonizeze trăsăturile şi tot ce este făcut în exces depăşeşte sfera esteticii. O faţa împietrită de botox, fără mimică este nenaturală, un contur mandibular exagerat diminuează trăsăturile feminine, buzele augmentate cu produse nepotrivite sau în exces îşi pierd mobilitatea naturală şi anatomia, iar acidul migrează în zone nedorite.

De aceea, le explic pacientelor că totul se face treptat şi cu măsură, cu răbdare şi le asigur că voi fi alături de ele în acest proces, păstrând o strânsă legătură pe canalele de comunicare şi în cadrul clinicii.

Doamna doctor Olaru Alice, specializată în domeniul chirurgie plastică și estetică, poate fi găsită pentru consultatii, la Clinica New Medical Proiect din Buzău, Cartier Orizont Str. Nicu Constantinescu nr.1, telefon de contact 0238.730.627 sau 0771.561.802.