Actualitate Agricultura acum

Pâinea se scumpește, din nou! De la începutul anului, prețul deja s-a dublat. La ce să ne așteptăm din toamnă

Seceta scumpește aproape totul din farfurie. De la legume, fructe până la carne, lactate și mai ales produsele de panificație. Iar veștile proaste nu se opresc aici. Din cauza producția slabe de grâu, brutarii anunță că din toamnă sunt nevoiți să crească din nou prețurile la pâine. Asta după ce din ianuarie și până acum prețul unei franzele s-a dublat.  

Mâncarea va fi din ce în ce mai scumpă, iar primii care anunță scumpiri sunt brutarii. La Buzău, o franzelă care costa la începutul anului 1,65 de lei acum a ajuns să se vândă cu un preț dublu. Însă, din toamnă, aceasta va fi și mai scumpă.

”Acum o franzelă costă aproximativ 3,50 lei la 450 g. La începutul anului costa 1,65 lei. Ca să putem face față scumpirilor prețul la pâine ar trebui să crească cu cel puțin 30%”, a spus Dan David, producător panificație Buzău.

Acesta spune că această scumpire este de fapt un efect al majorărilor, în lanț, înregistrate la materia primă, utilități și carburanți.

”De la începutul anului, kilogramul de făină a crescut de la 1.99 lei la aproape 6 lei. Grăsimile vegetale, de la aproximativ 3.99 lei au sărit de 9 lei, drojdia are și ea o creștere, dar nu chiar atât de semnificativă. Gazele ne termină datorită prețurilor foarte mari, curentul și el de asemenea. Este greu, este foarte greu.  Prețul pâinii a suferit modificări, dar datorită faptului că noi suntem condiționați și de vânzări, nu putem crește atât de mult prețul încât să acopere aceste creșteri ale materiei prime și ale utilităților. Eu unul, cel puțin mă gândesc foarte serios, dacă mai pot sau nu continua această activitate, să o susțin timp îndelungat, eu nu știu încă, împreună cu ai mei colaboratori căutăm încă soluții, ne este destul de greu să supraviețuim în aceste condiții, în aceste timpuri”, a spus Dan David.

Pe de altă parte și fermierii se plâng de recolta de grâu săracă din acest an, ceea ce va duce, evident, și la scumpirea grâului și a făinii.

“Condițiile meteo nu ne-au ajutat, astfel încât avem zone cu producții foarte mici, zona Râmnicului Sărat, unde producțiile la grâu au fost între 1.500 -2.000 de kilograme la hectar, ceea ce a făcut ca în mare parte, fermierii să nu își poată recupera cheltuielile”, a declarat Valeriu Alecu, fermier.

Seceta persistă astfel că așteptările privind producțiile de porumb și floarea soarelui sunt și mai mici. La Buzău, sunt calamitate în proporție de 30-70%, circa 45.000 de hectare dint-un total de 67.000 de hectare cultivate cu cereale.