Actualitate

Soluții pentru o eventuală criză a apei potabile. La ce resurse s-ar putea apela

Într-o perioadă în care seceta este tot mai aspră de la un an la altul, precipitațiile fiind tot mai puține iar temperaturile din ce în ce mai ridicate, un proiect  inițiat de zeci de ani cu scopul de a înlătura orice risc privind rezerva de apă, ar putea fi resuscitat. Este vorba despre un amplu proiect ce prevede aducțiuni de apă din Barajul Siriu, apă care să fie tratată și furnizată localinicilor de pe Valea Buzăului și nu numai.

În județul Buzău, în cea mai mare parte, apa care curge la robinet, atât cea din rețelele administrate de autoritățile locale, cât și de Compania de Apă, provine din surse subterane. În lipsa precipitațiilor abundente atât pe perioada verii, cât și iarna, rezervele sunt din ce în ce mai scăzute.

“95% din apa pe care noi o producem e din surse subterane. Ce se întâmplă dacă acest proces pe care îl înregistrăm de ani de zile, de coborâre a nivelului sursei de apă din ce în ce mai adânc, se acutizează? Apa se diminuează, pânza freatică are o tendință de coborâre din cauza secetei, noi extragem din ce în ce mai puțină apă. Ce se întâmplă dacă, fiind dependent în proporție de 95% de surse subterane, nu mai ai ce să extragi?”, a punctate, într-o emisiune la Focus Tv, directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu.

În acest context, o soluție pe care conducerea Companiei de Apă o are în vedere pleacă de la un proiect mai vechi, din anii ‘80, privind aducerea apei de la Siriu în localitățile din aval. Barajul Siriu ar reprezenta o resursă care ar asigura cantitatea de apă necesară pentru Valea Buzăului, dar și la un preț mai scăzut.

„Avem un proiect pe principiul : aduc apă de unde o am și o transport unde n-am sau unde ar fi foarte scump să o tratez. Am intenția să realizăm un studiu de fezabilitate, să identificăm ce s-ar mai putea totuși face plecând de la acea soluție de alimentare cu apă din barajul de la Siriu. Aducțiunea de apă de la barajul de la Siriu ar fi o soluție alternativă pentru alimentarea cu apă a tuturor localităților de pe traseu, inclusiv municipiul Buzău. În acel studiu de fezabilitate în posesia căruia am intrat la un moment dat și l-am citit  am văzut cât de complex era și cât de grozave erau soluțiile tehnice găsite. S-a mers foarte mult pe identificarea de trasee unde curgerea să fie gravitațională. Merită să facem măcar bucățele din proiectul acesta de aducțiune de apă măcar pentru amenințarea reală care există, de diminuare a apei în pânza freatică.”

Pornind de la proiectul inițiat încă de la realizarea barajului, conducerea Companiei de Apă spune că are în vedere realizarea unui studiu de fezabilitate care să arate cât ar costa și dacă ar fi realizabilă aducțiunea de apă din baraj în localitățile din aval.

“Măcar pentru această soluție alternativă pe care s-o avem la îndemână și tot este oportun un studiu de fezabilitate, chiar dacă poate nu conduce neapărat la o scădere drastică a costului metrului cub de apă, dar măcar pentru avea o soluție alternativă de alimentare cu apă și tot cred că merită. Trebuie văzut în ce ar consta investiția, care e efortul financiar, care e efectul pe care l-am obține și luăm o decizie la momentul respectiv”, a adăugat, la Focus Tv, Simona Săvulescu, directorul Companiei de Apă Buzău.