Actualitate

PANDEMIA A REDUS DE APROAPE 30 DE ORI NUMĂRUL TURIȘTILOR! De Paști, doar 250 de persoane au vizitat Buzăul

Turismul local a fost grav afectat de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, iar cifrele oficiale publicate de Direcția Județeană de Statistică Buzău arată că numărul turiștilor care au vizitat județul în această perioadă a fost chiar și de aproape 30 de ori mai mic.

Cei mai puțini vizitatori au fost raportați în luna aprilie, când, deși românii au sărbătorit Sărbătorile Pascale, restricțiile impuse de starea de urgență, la care era România la acel moment, au făcut ca românii să rămână acasă. Astfel, potrivit buletinului de statistică, în luna aprilie, la unitățile de cazare din Buzău, să fie înregistrați doar 250 de turiști, adică de 27 de ori mai puțini decât în aceeași perioadă a lui 2019, când în județ erau înregistrați aproape 7000 de vizitatori.

Situația s-a schimbat ușor, în mai, când după data de 15 România a trecut la starea de alertă, iar restricțiile de deplasare s-au mai îmblânzit. Însă, cum măsurile împotriva răspândirii coronavirusului s-au menținut, iar terasele au fost în continuare închise, iar activitățile în grupuri mari, la fel, interzise și numărul turiștilor a fost mic în comparație cu anul trecut. Concret, în luna mai au fost înregistrați în structurile de cazare din județ 704 turiști, adică de aproape 11 ori mai puțini decât în mai 2019.

Lunile de vară, respectiv iunie și iulie, au adus o creștere a sosirilor în hoteluri și pensiuni agroturistice, aceste unități fiind preferate în acest an de turiști, în detrimentul vilelor, cabanelor, pensiunilor turistice și a motelurilor. Astfel, luna iunie a adus 1456 de turiști, dublu față de mai 2020, dar de aproape 7 ori mai puțini decât în iunie 2019. În iulie, numărul turiștilor a crescut din nou ajungând la aproape 2400, adică de aproape cinci ori mai mic decât în iulie 2019, când în unitățile de cazare din Buzău au fost înregistrate oficial aproape 11.000 de persoane.

Majoritatea persoanelor înregistrate ca turiști în unitățile de cazare din Buzău au rămas, în medie, două nopți în județ. Cei mai mulți dintre ei s-au cazat în hoteluri și pensiuni agroturistice, ceea ce ar putea însemna și faptul că o parte dintre ei, în special cei cazați la hotelurile din oraș, să fii ajuns în Buzău în scop profesional și nu turistic.

În concluzie, în cele patru luni, aprilie -iulie 2020, în Buzău au fost înregistrați puțin peste 4.800 de turiști, adică mai puțini și decât în oricare lună din 2019.