Pandemia de coronavirus și restricțiile impuse de autorități, care ne-au făcut pe toți să stăm mai mult timp în casă, au reprezentat un test pentru majoritatea cuplurilor. Un test de anduranță, pe care nu toate familiile l-au trecut, din păcate.
Conform datelor oficiale pe care le-am obținut de la Direcția de Statistică, de la începutul anului și până în luna septembrie, au fost înregistrate, la Buzău, 330 de divorțuri, cu 50 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, în decursul anului 2020, s-au înregistrat la Buzău 410 divorțuri. În realitate, cifrele sunt și mai mari, asta, pentru că din cauza restricțiilor, mulți nu au mers să își legalizeze separarea și o vor face, cel mai probabil, la un moment dat.
Psihologii atrag atenția că un divorț nu înseamnă doar separarea a doi adulți, ci înseamnă mult mai mult atunci când în cuplurile care aleg să se despartă sunt și copii. Specialiștii spun că impactul psihologic pe care un divorț îl poate avea asupra celor mici poate fi devastator, chiar cu urmări pe termen lung. Pe de altă parte, psihologii spun că nu e o soluție ca un bărbat și o femeie să rămână în cuplu dacă nu se mai înțeleg iar tensiunile sunt atât de mari încât sunt resimțite de copii. Și într-un astfel de caz, urmările asupra celor mici pot fi extrem de grave:
„Copiii sunt supuși adesea la evenimente potențial traumatice. Un astfel de eveniment pentru copii este despărțirea părinților. La fel de traumatizantă poate fi și atmosfera tensionată dintr-o familie, cu certuri frecvente, consum de alcool sau violență domestică. Deseori, părinții rămân în relație de “dragul copiilor”, din motive financiare, din teama de a fi judecat de familie și societate. Dacă atmosfera tensionată în care crește copilul continuă pe tot parcursul copilăriei lui, putem vorbi de efectele traumei de dezvoltare care se vor vedea mai târziu, în adolescență și la maturitate.” a exlicat pentru șansanews.ro psihologul Oana Șerbu.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că un divorț poate genera în cazul unui copil tulburări în comportament, poate apărea dezinteresul pentru școală. Copiii pot deveni introvertiți, pot intra într-un anturaj dubios, pot ajunge până la anxietate sau depresie.
Atunci când un divorț nu poate fi nicidecum evitat, specialiștii spun că cel mai potrivit e ca părinții să discute deschis cu copiii, care trebuie să primească asigurări că vor continua să fie la fel de iubiți, să se afle în mijlocul universului adulților.
„În cazul în care părinții hotărăsc să se despartă, este foarte important să li se explice copiilor ce presupune acest fapt: relațiile mamă-copil și tată-copil vor continua, chiar dacă părinții nu vor mai locui împreună. Pentru a diminua efectele separării, copilul ar trebui să rămână în același spațiu în care a locuit anterior familia.”
În cazul în care părinții simt că discuția cu cel mic este copleșitoare, aceștia pot apela la specialiști, astfel încât cel mic să poată trece mai ușor peste un eventual episod traumatic.
„În zilele noastre, copiii pot fi ajutați, pe lângă sprijinul părinților și prin apelarea la servicii specializate de psihoterapie, care să susțină procesarea emoțiilor trăite de aceștia (tristețe profundă, stres, neputință, frică, vinovăție, furie). Când părinții își asumă divorțul în mod responsabil, copiii își pot păstra afecțiunea pentru mamă și pentru tată și se pot adapta mai ușor la noua situație de viață. Când unul din părinți îl denigrează pe celălalt sau menține starea de conflict, copilul este afectat emoțional”, ne-a mai explicart psihologul Oana Șerbu.
Adaugă comentarii