Actualitate

PAȘI IMPORTANȚI PENTRU RIDICAREA PENITENCIARULUI DE LA UNGURIU. Ultimele decizii ale Guvernului

Noi pași pentru realizarea unui penitenciar la Unguriu. Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru penitenciarul Unguriu, care va avea 900 de locuri cu regim semideschis şi deschis și se va afla în subordinea Penitenciarului Focșani.

Următorul pas după aprobarea indicatorilor în ședință de Guvern este ca Administraţia Naţională a Penitenciarelor să demareze procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare. După elaborarea proiectelor tehnice și a detaliilor de execuție, se va iniția procedura de licitație publică pentru contractarea lucrărilor de execuţie.

Aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Penitenciarul Unguriu se înscrie în parcursul demersurilor planificate pentru intervalul 2020-2025, cu impact direct asupra îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru persoanele private de libertate, prin reducerea supraaglomerării.

”Vă informăm că, în şedinţa de Guvern din data de 17.03.2021, au fost adoptate Hotărârile pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivelor de investiții „P47 Berceni – Penitenciar 1000 de locuri cu regim de maximă siguranţă şi închis” – Penitenciarul Ploiești – judeţul Prahova şi „P48 Unguriu – Penitenciar 900 de locuri cu regim semideschis şi deschis” – Penitenciarul Focșani, judeţul Vrancea.

În continuare, Administraţia Naţională a Penitenciarelor va demara procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare (proiect tehnic, detalii de execuţie) a celor două obiective de investiţii. După elaborarea proiectelor tehnice și a detaliilor de execuție, se va iniția procedura de licitație publică pentru contractarea lucrărilor de execuţie. Aceste proceduri de licitație publică se vor posta și în Jurnalul European de Achiziții Publice.”, se arată într-o informare a Guvernului.

Un demers similar proiectului ce vizează peninteciarul Unguriu are în prim-plan realizarea unui alt penitenciar, la Berceni, aproape de Capitală.

”Aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Penitenciarele Berceni şi Unguriu se înscrie în parcursul demersurilor planificate pentru intervalul 2020-2025, cu impact direct asupra îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru persoanele private de libertate, prin reducerea supraaglomerării şi asigurarea respectării celor mai bune practici internaţionale referitoare la infrastructură şi regim de detenţie.

Amintim că cele două obiective de investiţii sunt prevăzute în cuprinsul Memorandumului cu tema Aprobarea Planului de acțiune pentru perioada 2020- 2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveş și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, adoptat de Guvernul României la data de 18 Noiembrie 2020”, se precizează în aceeași informare a Executivului.

Detalii despre proiectul construirii unui penitenciar la Unguriu puteți citi și AICI