Actualitate Agricultura acum

Pesta porcină, greu de controlat la Buzău! DSV anunță că ”trece de la atitudinea conciliantă, de până acum, la sesizări și dosare penale”

Pesta porcină aproape că scapă de sub control la Buzău. Medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinară trag un semnal de alarmă: în gospodării nu se mai respectă minimele măsuri de biosecuritate, iar asta face ca boala să se răspândească destul de repede de la un animal în toată comuna. Un exemplu este localitatea Căldărăști unde, în cinci zile de la primul caz confirmat, alte 20 de gospodării au fost contaminate. DSV avertizează că va trece de la atitudinea conciliantă, pe care a avut-o până acum, la sesizări și dosare penale.

Nici după aproape patru ani de la confirmarea virusului pestei porcine pe teritoriul județului Buzău, crescătorii de suine nu au înțeles cât de periculoasă este această boală și cât de repede se poate răspândi. Este semnalul de alarmă tras de medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare care în această perioadă se confruntă cu o situație care pare scăpată de sub control.


Cristian Mortasivu , responsabil specia suine DSV Buzău

Din păcate nu este singura situație. În total sunt cinci localități afectate de pesta porcină africană. Este vorba despre Vispești, Vintileanca, Largu, Padina și Căldărăști. În plus, medicii veterinari spun că tot mediul silvatic este afectat de această boală care până acum a omorât peste 16.000 de animale, din tot județul. Medicii spun că totul ține de atitudinea oamenilor.


Cristian Mortasivu , responsabil specia suine DSV Buzău

Direcția Sanitar Veterinară avertizează că va trece de la atitudinea conciliantă pe care a avut-o până acum la sesizări în instanță și dosare penale, acolo unde legea o impune.


Cristian Mortasivu , responsabil specia suine DSV Buzău

Până acum la Buzău pesta porcină a omorât peste 16.000 de porci, dar a închis și două exploatații comerciale care aveau aproape 8.400 de animale la momentul depistării focarelor de pestă porcină astfel că medicii veterinari au decis eutanasierea tuturor suinelor din cele două ferme.

În plus, prețul cărnii de porc, la abatoare, a scăzut ceea ce face ca profitul obținut de un crescător de animale să fie mai mic.

În Buzău au fost închise, până acum, 148 de focare, identificate pe teritoriul a 57 de localități. La aceste cazuri constatate la porcul domestic se adaugă alte 110 cazuri identificate la porcii mistreți.