Actualitate

PREFECTURA, DSP, ISJ ȘI ISU DESCIND ÎN ȘCOLILE DIN BUZĂU. Ce urmăresc echipele de control

Mai puțin de două săptămâni până la începerea cursurilor. În județul Buzău, în această perioadă se fac pregătiri intense pentru ca școala să înceapă în condiții cât mai bune și cât mai sigure pentru elevi și profesori. Clasele se măsoară cu ruleta, băncile se reașează astfel încât să fie asigurată distanța între copii, se cumpără dezinfectanți, se fac instructaje peste instructaje.

Tot în această perioadă, prefectul de Buzău a dispus constituirea unei comisii de specialitate care să verifice stadiul de pregătire și să ofere consultanță privind măsurile sanitare ce trebuie aplicate în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Buzău, pentru anul școlar 2020-2021. Comisia este formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului Școlar, precum și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Verificările efectuate de mai multe echipe, distribuite pe zone pentru a acoperi eficient toate unitățile de învățământ din județul Buzău, au demarat în această săptămână și se vor încheia cu un raport final al situației, pe 10 septembrie. Inspectorii urmăresc dacă școlile execută lucrări de igienizare și dezinfecție, au apă potabilă, și în consecință dacă au autorizație sanitară de funcțiune, verifică de asemenea starea grupurilor sanitare, a sălilor de clasă și modul în care sunt compartimente spațiile astfel încât elevii să fie în siguranță, la distanță unii față de ceilalți. În plus, se verifică dacă profesorii și învățătorii dar și personalul de îngrijire în școli au analizele medicale efectuate la zi. Iată lista completă a punctelor pe care le vor urmări echipele de control în verificările pe care le fac în această perioadă:

– respectarea normelor igienico-sanitare;

– autorizația sanitară de funcționare;

– executarea lucrărilor de igienizare și dezinfecție;

– asigurarea cu apă potabilă;

– starea igienico-sanitară a grupurilor sanitare;

– starea sălilor de clasă (igienizare, mobilier, paviment, iluminat, încălzire):

– executarea lucrărilor de reparații, reabilitare, consolidare, modernizare;

– gestionarea reziduurilor menajere (rampă amenajată, mod de colectare și evacuare a acestora);

– asigurarea cu materiale de curățenie și dezinsecție;

– existența examenelor medicale pentru cadrele didactice și personalul de îngrijire.

Verificările se vor realiza până pe 10 septembrie însă  după debutul anului şcolar se vor recontrola unităţile şcolare unde s-au constatat probleme deosebite și s-au stabilit măsuri pentru soluționarea acestora.                                                               

În unitățile de învățământ din județul Buzău, cursurile se vor desfășura atât cu participarea fizică a elevilor, cât și în sistem online.