Actualitate

Pregătiri intense pentru Bursa Locurilor de Muncă. Disperare mare printre angajatori!

După doi ani în care pandemia de coronavirus a împiedicat tradiționalele întâlniri dintre angajatori și persoanele în căutarea unei slujbe, se reiau bursele locurilor de muncă.  Luna viitoare, un astfel de eveniment este programat în Buzău, dar și în restul țării. Agenția  pentru Ocuparea Forței de Muncă din fiecare județ va organiza bursa generală a locurilor de muncă în data de 20 mai, începând cu ora 9.00.

La Buzău, agenții economici așteaptă de o bună perioadă reluarea acestor evenimente în condițiile în care au mare nevoie de forță de muncă. În județul Buzău, zilnic sunt vacante circa 300 de locuri de muncă. Sunt câteva domenii, precum industria grea, în care deficitul de muncitori calificați se menține de ceva vreme.

“În ultima perioadă, zilnic, în medie, sunt cam în jur de 300 de locuri de muncă vacante disponibile în județul Buzău, 90% dintre ele sunt comunicate de către angajatorii din municipiul Buzău. Locurile de muncă operate acum, post-pandemie, sunt locuri de muncă ce vin dintr-o diversitate de ramuri economice. În primul rând se caută, din nou, la modul foarte obsesiv, persoane care au calificarea aferentă industriei grele, industriei prelucrătoare. Este vorba despre frezori, strungari, rabotori, rectificatori, lăcătuși mecanici. Dar să nu uităm sudori, de toate categoriile, care sunt aproape dispăruți de pe piața forței de muncă din Buzău și nu au alte calificări”, a declarat pentru șansanews.ro directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Mare nevoie de forță de muncă este și în construcții, dar și în agricultură, domenii în care angajații sunt foarte bine plătiți.

„Se caută foarte mult, în această perioadă, structuri de calificare în construcții. Toată gama de calificări începând de la zidar, pietrar, finisor, montator gresie sau elemente ceramice ș.a.m.d. Se caută, și nu trebuie să uităm că avem totuși o treime din suprafața județului, suprafață agricolă, se caută meserii specifice agriculturii în perioada asta. O asemenea structură de forță de muncă este plătită acum, în agricultură, mai bine decât este plătit un IT-ist pentru că este foarte greu de găsit această structură de formare profesională sau formată. Este o structură care trebuie să cunoască mecanică, trebuie să cunoască IT, trebuie să cunoască topografie pentru că este vorba de terenuri ș.a.m.d.”