Actualitate POLITICĂ

Președintele interimar PSD Buzău, senatorul Lucian Romașcanu, despre eșecul de la referendum: “Diferență uriașă între sondaje și rezultat. Noi ne asumăm partea noastră din acest eșec”

Apar primele reacții din partea liderilor PSD după eșecul de la referendumul pentru unirea Buzăului cu comuna Țintești. Într-o primă apariție televizată după eșecul de duminică, la Focus Tv, președintele interimar al PSD Buzău, senatorul Lucian Romașcanu, spune că nu se aștepta la un asemenea rezultat, dar și că PSD își asumă, într-o mică măsură, acest eșec.

Într-o intervenție în direct în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, a vorbit despre rezultatul votului de duminică și despre ce înseamnă pentru PSD și pentru primarul municipiului alegerea buzoienilor de a sta departe de secțiile de votare. Senatorul Lucian Romașcanu a recunoscut că prezența extrem de slabă la vot a fost o surpriză totală pentru toată lumea. Nici primarul Toma, și nici colegii săi din PSD, nu se așteptau ca un număr atât de mic de buzoieni să iasă la vot, indiferent că erau pro sau contra referendumului.

“La referendum am constatat o diferență majoră, uriașă, față de ce arătau sondajele. Acceptabilitatea era de 85% și ieșirea la vot, pe un sondaj bun, bine făcut, cu o reprezentativitate suficientă care să aibă +/- 2,5% marjă de eroare, a ieșit o prezență mult peste ce a fost, nu vă zic cifra. Văzând acele cifre, știind acceptabilitatea domnului Toma în municipiu…E o chestiune pe care acum am învățat-o. Probabil, nefiind o miză directă și personală, așa cum este la alegerile locale, lumea nu se cuplează cu demersuri care sunt de viziune sau de teorie.”

Președintele interimar al PSD Buzău spune că în ciuda acestui eșec lamentabil, primarului Toma nu i se poate reproșa nimic. Unirea Buzăului cu Ținteștiul a fost o idee în care a crezut până la capăt și pentru care a dus o campanie asiduă.

“ Este foarte greu să găsești reproșuri când lucrurile s-au dovedit a merge în aceeași linie cu toate referendumurile din toată țara. Alegerile au emoții, un referendum e o chestie seacă.  Oamenii au avut dreptatea lor prin a nu se prezenta la vot. A fost o viziune de dezvoltare, o situație în care buzoienii au spus: “Suntem de acord cu tot ce faci tu, dar cu asta nu, prin absență, dar nu suntem de acord.”

De asemenea, senatorul Lucian Romașcanu susține că decizia buzoienilor de neprezentare la vot nu afectează cu nimic PSD.

„Nu afectează deloc partidul. Eu am avut dorința atât de mare să treacă, până când am ajuns să cred foarte puternic în chestiunea asta. Noi ne asumăm partea noastră din acest eșec.”

În final, liderul PSD Buzău a recunoscut că primarul Constantin  Toma, cel care a crezut cel mai mult în succesul unui asemenea demers, a rămas cu un gust amar după eșecul de duminică dar că ”va merge înainte”. Cât despre o repetare a consultării populare în viitorul apropiat, nu se poate vorbi în acest moment, a lăsat să se înțeleagă senatorul Lucian Romașcanu.

“Domnul primar este un tip foarte energic, crede în lucurile pe care le face. Motiv pentru care e, sigur,  necăjit de rezultatul acestui referendum, dar va merge înainte. Având în vedere diferenta foarte mare între 10% și 30%, probabil vom renunța să facem din nou referendum peste două săptămâni, cum s-a întâmplat la Oradea, pentru că timpul e destul de scurt pentru a încerca să punem diagnostic și să venim cu tratament. Dar, viziunea rămâne și vom găsi căi administrative pentru a o duce la îndeplinire”.

Autorul știrilor

Elena Petre

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Pai și banii aruncați pe acest referendum ? Pistele de biciclete ce nu exista nici pe Transilvaniei nici la Iazul Morilor…faptul ca nu seamănă cu proiectul și nu are legătură cu ce se povestea inițial ? Nu necesita niște demisii ?