Actualitate

Prima reacție după anunțul procurorilor despre castraveții plini de chimicale. ”Daea, demisia!”

După anunțul făcut astăzi de procurorii de la Pogoanele, care instrumentează ”dosarul pesticidelor”, și care azi au transmis că analizele au arătat depășiri ale nivelului de substanțe chimice în castraveții cultivați în solarii de suspecții vizați de anchetă, apare și o primă reacție.

Senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu, primul care a reacționat în acest scandal, a postat, pe Facebook, un mesaj extrem de dur la adresa ministrului Agriculturii, Petre Daea. Parlamentarul îi cere ministrului demisia, asta cu atât mai mult cu cât zilele trecute Daea a făcut un exercițiu de imagine controversat: a mers într-un solar și a mâncat o roșie culeasă atunci, pentru a demonstra că oamenii nu au de ce să se teamă să consume produse românești.

foto: captură Antena 3 CNN

”Daea, demisia! Trebuie să părăsiți Guvernul prin demisie, nu călcat de rotativă! Dumneavoastră vă adresați poporului nord-coreean! În fața unei situații aproape evidente, ați ales să faceți scenete populiste ieftine, în loc să acceptați că există lacune mari în sistem și să luați măsuri urgente. Rezultatele comunicate azi de procurori ne arată că dvs. îndemnați populația la otrăvire! Putregaiul ăsta durează de ani buni! Am zis de la început că trebuie schimbate procedurile, că direcțiile agricole și cele fitosanitare trebuie scoase din inerția în care funcționează, că trebuie făcute parteneriate cu administrațiile piețelor din localități și găsită soluția pentru testarea zilnică a legumelor de pe tarabe. Doar asigurarea unui standard de calitate dă încredere consumatorilor și ridică prestanța fermierilor, ca să lupte cu forțe egale cu concurența supermarketurilor! Ce ați ales dvs. să faceți? Dramolete aproape de satiră, în solarii. Adică dacă mănâncă Daea cu gura plină, poporul poate să stea liniștit. Pe ce vă bazați?”, arată senatorul Vlad Pufu.

Acesta continuă în același stil dur și cere, totodată, și demisiile șefilor din instituțiile aflate în subordinea Ministerului Agriculturii, care au reacționat cu întârziere în acest scandal.

”Să luați după dvs. și toată șefimea care a ales ca în aceste zile să comunice că nu se poate face nimic! Toți cei care s-au perindat în spațiul public spunând că e imposibil de schimbat ceva! Poate chiar și primarul Buzăului își reconfigurează părerea că lupta mea a fost pentru o schimbare de proceduri și nu o acțiune populistă! Preocuparea pentru sănătatea noastră, a tuturor, nu e populism, este ieșirea dintr-o ipocrizie generală, este un îndemn de a părăsi o stare de confort care nu face decât rău. Murim încet, cu zile, dacă ne luăm după Daea și dăm iama în castraveții otrăviți, dovediți de organele de cercetare penală! Apropo, după ce ministrul Daea va părăsi biroul, dați cu tămâie și băgați duhul comunismului înapoi în lampă, să nu mai iasă decât în cărțile de istorie tristă a acestui popor!”, mai spune senatorul buzoian.

Vlad Pufu încheie cu un îndemn adresat buzoienilor, dar și celorlalți români, de a semna petiția pe care a inițiat-o, prin care cere teste zilnice în piețele agroalimentare.

”Oameni buni, semnați în continuare petiția pe care am lansat-o, doar așa putem să-i convingem că vrem să avem garanția că statul se preocupă zilnic de sănătatea noastră. Acesta să fie primul pas înspre acțiunile de prevenție din Planul Național de Prevenire a Cancerului!”, mai transmite senatorul liberal.

Petiția poate fi accesată AICI