Actualitate

IDEE INEDITĂ PENTRU ȘCOALA ÎN PANDEMIE! Cum au pregătit dascălii din Cislău o clasă în aer liber

Restricțiile impuse de pandemie i-au determinat pe dascăli și directorii școlilor să găsească idei cât mai atractive pentru ca elevii să simtă cât mai ușoară această perioadă. Un exemplu demn de urmat vine de la Cislău. Acolo, orele vor începe după scenariul verde, ceea ce înseamnă că elevii vor veni la școală, respectând măsurile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului.

Însă, tocmai pentru a fi siguri că riscul îmbolnăvirii este cât mai mic, dascălii au venit cu ideea amenajării unei clase în aer liber, în care, prin rotație și în funcție de necesitatea fiecărui colectiv, să învețe toți elevii. 

Totul a început în urmă cu câteva săptămâni când încă nu se știa cum va începe noul an școlar, așa că ”sala” din curtea școlii a reprezentat o soluție ideală pentru păstrarea siguranța copiilor care au nevoie să aibă în fața lor un dascăl care să le predea.

Lucrile au început încă din luna august, când un grup de cadre didactice, respectiv Olteanu Lorian, Moldoveanu Aurelia, Bercea Ioana, Dragomir Eugenia, Popescu Ionela, Potolache Simona și-a unit forțele și au pus în practică o idee venită din dorința de a le oferi elevilor un mediu sigur și atractiv într-un an școlar altfel.

”Noi promovăm starea de bine în școală și am căutat soluții cât mai bune pentru elevii noștri. Am reușit să amenajăm această clasă în aer liber. A fost o săptămână de muncă astfel încât elevii și cadrele didactice să înceapă acest an școlar astfel în condiții optime”, a spus Loredana Olteanu, director Școala Gimnazială Cislău.

Primul pas a fost pictarea pereților exteriori ai școlii astfel încât totul să fie cât mai atractiv pentru cei mici. Băncile din clasă au fost înlocuite cu canapele colorate din paleții donați de un antreprenor local. În final, clasa din aer liber are 20 de locuri, suficiente pentru ca o clasă întreagă de copii să poată desfășura orele în siguranță.

La fel de multe pregătiri au făcut dascălii și pentru sălile din interior. De exemplu, învățătoarea Mihaela Gheorghe, care de altfel a pus și umărul la amenajarea clasei din curtea școlii, își așteaptă elevii cu băncile pregătite,dezinfectate, pe care stau frumos așezate și dezinfectate manualele necesare în clasa a-II-a.

”În clasă, în ceea ce privește aprovizionarea, am renunțat la multe dintre materialele confecționate din hârtie, deoarece se va dezinfecta cu o pompa cu clor și s-ar fi deteriorat. Pe bănci copiii vor găsi doar manualele și suportul cu creioane. Erau obișnuiți să găsească mici surprize: baloane, un dulce, un creion sau orice altceva născocea imaginația cadrului didactic. La nivel de școală s-a decis renunțarea la acest obicei, pentru a respecta recomandările primite, pentru evitarea transmiterii virusului. Băncile sunt așezate la distanța recomandată. Am marcat locul scaunelor și am realizat trasee de intrare-ieșire.Avem dezinfectant, săpun lichid și tot ce trebuie pentru igienizarea mâinilor”, a spus Mihaela Gheorghe, învățător la școala din Cislău.

În școala dela Cislău învață 440 de elevi.