Actualitate POLITICĂ

Primăria blochează inițiativa PNL privind testarea legumelor. Senatorul Pufu: ”Ne vom adresa instanței”

Testarea legumelor în piețe, care face obiectul unei campanii a PNL Buzău, ce adună semnături de la populație în sprijinul unei astfel de inițiative, stârnește noi dispute politice. După ce săptămâna trecută s-a disputat un prim meci pe rețelele de socializare, despre care Șansa News a scris aici, acum s-a ajuns în faza declarațiilor verbale.

Totul pentru că Primăria Buzău nu le-a mai dat liberalilor autorizațiile necesare pentru amplasarea corturilor în care sunt adunate semnăturile de susținere de la buzoieni.

Într-o conferință de presă susținută astăzi la sediul partidului, senatorul PNL Buzău, Vlad Mircea Pufu, inițiatorul campaniei, a declarat că până acum au fost strânse nu mai puțin de 3000 de semnături. Iar asta în condițiile în care inițial nu au fost întâmpinate probleme din partea primăriei. Liberalii și-au propus să adune semnături la două corturi, pe care să le mute periodic, astfel încât să ajungă în toate cartierele orașului. Prima oară au fost amplasate în Dorobanți și Micro XIV. Autorizațiile în baza cărora liberalii le-ar fi putut duce în alte cartiere au început însă să întârzie pe măsură ce campania s-a bucurat de sprijin, spune parlamentarul buzoian.

Iar totul a culminat vinerea trecută, când Primăria Buzău le-a transmis liberalilor o adresă, semnată de primarul Toma, prin care justifică neacordarea autorizațiilor prin faptul că nu consideră oportună această campanie:

”3000 de semnături am adunat până acum. Când eram în toi și credeam că vom ajunge cu campania noastră, pentru că ea se extinsese foarte mult, începeau să vină oameni către noi, deja nu mai trebuia să mai povestim noi despre ce dorim să facem, s-a creat așa, un val. Acel val s-a izbit, cumva așteptat, de inerția Consiliului Local și a primarului Toma, care în primă fază ne sprijinise,  n-am avut nicio problemă până acum două săptămâni, până să se creeze acest val, cu aprobările pentru corturi. Acolo unde am solicitat ni s-a dat. Planul nostru era să ducem aceste corturi în fiecare cartier al municipiului Buzău astfel încât toți buzoienii să aibă acces și să aibă posibilitatea de a semna.

Totul a culminat vineri, când, după a treia cerere respinsă de către domnul primar personal, pentru că dânsul semnează, iar la ultima adresă prin care ne respinge orice dorință a noastră de a muta corturile în alte cartiere, ne-a  făcut să înțelegem de ce le respinsese și pe cele dinainte și de ce o respinge și pe aceasta, pentru că în ultima parte spune următorul lucru:<< Primăria Municipiului Buzău nu mai consideră oportună în continuarea acestei campanii care poate induce în eroare atât consumatorii, cât și producătorii buzoieni>>”, a declarat senatorul Vlad Mircea Pufu.

Întrebat de reporterii Șansa News despre această situație, primarul municipiului, Constantin Toma, a declarat:

”Ar însemna că noi, la nivelul Primăriei Buzău, încurajăm achiziția de teste rapide, care s-au dovedit a fi false, teste rapide pentru pesticide, nitrați, nitrați pentru testarea rapidă a legumelor și fructelor. Deci ar fi încurajarea unei practici care nu ar fi corectă. Există două organisme ale statului român, ANSVSA și Autoritatea Națională Fitosanitară, care au laboratoare acreditate. Ce ar trebui să facem noi? Să ne facem laborator acreditat, să angajăm oameni și să concurăm cele două organisme ale statului român? Nu este cazul”, a declarat primarul Toma.

Pe de altă parte, consilierul municipal Irinel Cîrstea atrage atenția că documentul pe care Primăria Buzău l-a înaintat liberalilor nu ar avea, de fapt, nici o bază legală.

”Am văzut și noi această adresă trimisă de Primăria Buzău și m-am uitat cu atenție. Nu am văzut partea legală prin care ne trimite această înștiințare, pentru că, sincer să fiu, în ultima perioadă, de când am văzut această adresă, am căutat baza legală care să ne interzică amplasarea acestor corturi și ea nu există. Există Legea 185/2013 care ne dă dreptul de amplasare a acestor corturi, mai mult de atât, există și un regulament aprobat de Consiliul Local în 2019, tot așa, care reglementează modalitatea de amplasare a acestor corturi. Nu am văzut absolut nicăieri să scrie că dacă domnul primar vede seara un reportaj la tv ne poate interzice amplasarea acestor corturi”, a spus Irinel Cîrstea, consilier în cadrul CLM Buzău.

De altfel, un mesaj de susținere a campaniei liberalilor a venit și de la prefectul Daniel Țiclea.

”Eu am sprijinit din start această idee și această acțiune. Nu înțeleg de ce să nu facem toți efortul să aflăm adevărul. Suntem acum într-o situație în care, decât să aflăm adevărul și să găsim soluții, mai bine facem tot ce se stă în putință să nu se mai amplaseze corturi, până la urmă buzoienii să nu-și mai exprime un act liber de voință… Nu  i-a oprit nimeni cu arcanul pe stradă. A opri la corturile amenajate și a discuta cu voluntarii noștri a fost un act liber de voință al buzoienilor. De ce să nu-i lăsăm să-și exprime voința? Pe cine încurcă faptul că 3000 de buzoieni deja au exprimat o voință?”, a spus prefectul Țiclea.

Liberalii îi cer primarului să dispună înființarea unei subcomisii care să identifice soluțiile pentru ca legumele și fructele de pe piață să poată fi testate zilnic. În plus, aceștia îi transmit edilului șef că dacă nu va reveni asupra deciziei și nu le va permite instalarea corturilor pentru strângerea de semnături, se vor adresa, în cele din urmă, instanței de judecată. Asta cu atât mai mult cu cât, spun reprezentanții PNL Buzău, decizia luată la vârful primăriei nu ar avea nici o bază legală.

”Dacă domnul primar nu reușește să ajungă la o soluție pe acest subiect, până în toamnă, noi vom acționa în instanță, astfel încât să putem în continuare să ne amplasăm corturile în municipiu și să demarăm din nou strângerea de semnături, să ajungem la un număr dublu față de aceea ce avem astăzi. Nu ne adresăm acum instanței pentru că ne aflăm în plină vacanță judecătorească, așa că domnul primar are timp să reflecteze”, a mai spus senatorul Vlad Pufu.