Actualitate

Circulăm sau nu cu Led Bar? Care sunt explicațiile venite de la RAR

În ultimele luni, subiectul luminilor Led Bar a devenit extrem de controversat. În lege, articolul 101 prevede clar că orice tip de lumini auxiliare, care nu erau în dotarea mașinii la momentul ieșirii din fabrică, montate ulterior, îl lăsa pe conducătorul auto fără certificatul de înmatriculare. Însă, pentru clarificarea situației, am obținut un punct de vedere de la Registrul Auto Român, filiala Buzău.

Sunt mai multe luni de când pasionații off-road au cerut modificarea legislației rutiere. Pentru a-și face punctul de vedere mai bine înțeles, buzoienii au oferit și detalii despre cazurile în care ajutorul lor a fost esențial pentru a salva vieți, iar fără aceste lumini era aproape imposibil. Chiar ieri, comunitatea off-road a fost solicitată să participe la o misiune de căutare a unui bătrân dat dispărut în zona Grebănu. Detalii AICI.

Însă, unde-i lege, nu i tocmeală, așa că, rând pe rând, pasionații rămân fără certificate și fără argumente în discuțiile cu rutieriștii. Pe lângă articolul 110, mai este și articolul 112, iar ambele nu le dau dreptate.

Art.112: (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri: vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate.

Registrul Auto Român punctează clar că luminile trebuie montate doar în service-uri autorizate și trebuie să respecte mai multe criterii pentru ca șoferii să le poată folosi pe drumurile publice, cum ar fi:

Totuși, în răspunsul redactat de filiala RAR Buzău, în paragraful al treilea scrie clar că șoferii pot circula pe drumurile publice cu luminile Led Bar acoperite, chiar dacă nu respectă regulile mai sus menționate.

Din explicațiile RAR Buzău reiese că orice conducător poate circula cu lumini Led Bar, dacă acestea sunt acoperite. Însă, realitatea din teren diferă față de îndrumările venite de la Registrul Auto Român. Mai mulți buzoieni au rămas fără certificate de înmatriculare după ce acțiunile la care au participat au ajuns să fie mediatizate și mașinile ulterior recunoscute. Buzoienii care participă la acțiuni umanitare cer să poată omologa luminile Led Bar sau să nu mai fie sancționați atunci când circulă cu ele acoperite pe drumurile publice. În acest sens, în mediul online a fost lansată și o petiție, unde sunt strânse peste 600 de semnături.

Online-ul abundă de reacțiile pasionaților, care simt că nu mai au nicio putere în fața polițiștilor. Tinerii sunt sătui de plătit amenzi și încep să se teamă să participe la acțiunile umanitare de frică să nu-și piardă ulterior certificatele mașinilor.

„Eu nu voi mai participa vreodată, la o misiune Rescue, solicitată de Politia Romană! Haideți sa fim solidari! Ajutam oameni, dar nu la solicitările poliției! Specificăm și de ce!”

Mulți pasionați văd deja că eforturile lor sunt în zadar pentru a mai schimba ceva în legislație, așa că montează și demontează luminile, în funcție e necesități.

„ Nu va mai chinuiți degeaba. Ținut in portbagaj si montat pe forestier, doar seara când e cazul. Aia e, nu ai cu cine sa te lupți si mai bine stăm liniștiți.”

Toate discuțiile au pornit de la faptul că, pentru a treia oară, unul dintre cei mai cunoscuți pasionați de off-road a rămas fără certificat de înmatriculare. Este vorba despre Cosmin Crăciun, care circulă cu lumini Led Bar acoperite pe drumurile publice. Este cunoscut faptul că tânărul buzoian a parcurs distanțe impresionante cu Dusterul, mașina românească ce a făcut furori prin Africa și Laponia, dar care a atras sancțiuni doar în România. Cosmin nu este singurul pățit. Tot în mediul online, mai mulți tineri au povestit cum, deși au pus umărul la treabă pentru a-și ajuta semenii, tot au fost sancționați.

Pasionații de off-road se simt nedreptățiți, în contextul în care unele mașini au montate din fabrică lumini auxiliare, care, automat sunt omologate. Deci, întrebarea care stă pe buzele lor este: dacă se poate pentru unii, de ce nu se poate pentru toți?

Etichete