Actualitate POLITICĂ

Primarii PSD, nemulțumiți de banii primiți de la Guvern, se adresează instanței

Val de contestații după ce Guvernul a repartizat diverse sume de bani din Fondul de Rezervă primăriilor și consiliilor județene din țară. Considerându-se nedreptățiți, primarii PSD anunță că vor  lua calea instanței și vor cere în contencios administrativ anularea hotărârii prin care Guvernul a alocat fonduri UAT-urilor. 

Liderul interimar al PSD Buzău, sentaorul Lucian Romașcanu, a anunțat joi, 14 octombrie, într-o conferință de presă, că un astfel de demers a fost inițiat deja la Centru. Și la Buzău, primarii PSD se vor adresa instanței, nemulțumiți de modul în care au fost repartizate sumele din Fondul de Rezervă.

„Acea repartizare din Fondul de rezervă al primului ministru, o hoție mai mare nu s-a întâmplat niciodată. La nivel național, PSD a fost umilit prin repartizarea unor sume infime raportat la numărul de administrații pe care le conduce. Este o bătaie de joc sinistră, PSD a făcut la Centru plângeri penale, fiecare primar de unitate administrativ teritorială din România face contestare în instanță pentru anularea acestei Hotărâri de Guvern, în speranța unei redistribuiri corecte a acestor bani. Toți primarii PSD vor face contestație. Multe din contestații au ajuns la Tribunal, noi sperăm ca acel tribunal să observe această lipsă de balanță.”

Social democrații acuză faptul că fodnurile au fost alocate strict pe criterii politice, în funcție de partidul din care face parte primarul fiecărei localități.

“Cele 10 localități ale PNL au primit mai mulți bani decât toate celelalte comune la un loc, mă refer aici fie ele PSD, Pro-România sau PMP, nu există așa ceva. V-am dat și un exemplu, o primărie cu 324 de locuitori, Pardoși, nu am nimic cu primarul de acolo sau cu locuitorii din Pardoși, a primit 400.000 de lei față de, am dat un exemplu, Vernești, cu o populație de peste 9 000 de locuitori, care a primit 50.000 de lei, iar un număr de 14 UAT-uri nu au primit nici un leu, cu toate că au făcut solicitări către Prefectură”, a declarat deputatul PSD, Romeo Lungu.

Totodată, parlamentarul PSD de Buzău anunță că va solicita Prefecturii BUzău să prezinte public situația cu sumele necesare  pentru fiecare localitate, transmisă Guvernului, situație în baza căreia s-au făcut repartizările.

“Pe această cale rog Instituția Prefectului, și chiar cred că o să facem o solicitare către ei, să ne spună exact cum au făcut nota de fundamentare, criteriile pentru care au trimis solicitarea către Guvern să poată fi distribuite aceste sume. Să ne spună exact care au fost criteriile și nota de fundamentare pe care a trimis-o prefectul interimar.”

Mai multe detalii despre sumele alocate fiecărei localități din Buzău, AICI.