Actualitate

Primarul Toma, trei posibile variante pentru obiectul anchetei DNA. Ce ar putea urmări procurorii

La cinci zile după ce procurorii anticorupție au solicitat documente de la Primăria Buzău, necesare în ancheta privind suspiciuni de fraudă comise în cazul proiectului de reabilitare a străzilor Transilvaniei, Unirii și Industriilor, primarul Constantin Toma spune că nu are încă date despre ceea ce cercetează DNA. Însă, edilul șef are câteva bănuieli, toate fiind legate de reabilitarea străzii Transilvaniei.

“Suspiciunea mea este că s-au invocat 3 probleme: lipsa pistei de biciclete, că noi am fi declarat o lățime mai mare a străzii, este imposibil așa ceva. Avem și Hotărâre de Consiliu Local Municipal din martie 2019 în care se arată exact suprafețele care sunt și pe care s-au luat banii, pe acea aprobare dată în CLM. A doua problemă este faptul că s-au întrerupt lucrările atunci când s-a descoperit în urma forajelor făcute. După ce s-a săpat la 1 m s-a descoperit că este o clisă acolo care se plimbă și a trebuit să facă teste de laborator.”

Un alt motiv ar putea fi cel privind faptul că primele marcaje rutiere de pe Transilvaniei s-au trasat fără a exista avizul Poliției Rutiere.

“Al treilea lucru este acela că Strabag ar fi trasat marcaje fără aprobarea Poliției Rutiere. A fost o greșeală de-a lor. Atenție, au existat toate avizele, că altfel nu puteam elibera autorizația de construire, s-a dat un aviz de la Poliție că altfel nu puteai să ai autorizația de construire. Între timp, proiectul a mai suportat mici modificări tehnice și a fost necesar un alt aviz de la Poliție, pe noul proiect tehnic modificat. Cei de la Strabag au făcut o greșeală, s-au apucat să facă înainte acel trasaj, nemaiașteptând al doilea aviz de la Poliția Rutieră. Asta-i toată povestea, au făcut toată reparația pe banii lor, noi nu puteam și nici nu le-am plătit vreun leu.”

Pe de altă parte, primarul Constantin Toma a subliniat că este aproape sigur de faptul că plângerea penală care a dus la sistarea plăților europene îl vizează, deși procurorii DNA au anunțat că au început cercetarea in rem, adică fără a fi vizată vreo persoană.

“Este interesant, totuși, că în proporție de 99,99% este o plângere penală împotriva mea, dar DNA Ploiești a ajuns la concluzia că trebuie să cerceteze in rem.Am mai explicat: plățile pe acele cereri de rambursare au fost realizate după ce au fost verificate de colectivul din Primărie-vreo 7 persoane, grupul de la ADR, tot 5-6 persoane, și cei de la AM POR. Au fost trei filtre, toți au constatat că plățile sunt corecte, și s-au făcut plățile. Autorizarea acelor plăți este sub suspiciune de fraudă.”

Declarațiile primarului vin la doar o zi după ce  Luminița Mihailov,directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, organism intermediar pentru Programul Operațional Regional, a declarat pentru Șansa News că motivul sistării plăților europene ar fi legat de suspiciuni privind unele plăți realizate în cadrul proiectului de reabilitare a străzilor.

Detalii AICI.