Actualitate

Problema atacurilor urșilor din Buzău, pe masa ministrului Mediului. Ce soluții există

După ce 3 buzoieni au fost atacați de urși în circa o lună, iar gospodăriile din zonele de munte sunt călcate aproape în fiecare noapte de sălbăticiuni care ucid animalele localnicilor, situația critică înregistrată în județul Buzău a fost prezentată direct ministrului Mediului. Primari din zona de munte unde au fost înregistrate atacuri, prefectul Daniel Țiclea și președintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, au mers la București, la Ministerul Mediului, și i-au vorbit ministrului despre coșmarul prin care trec zi și noapte buzoienii din zonele de deal și munte.

“Într-o întâlnire de lucru la Ministerul Mediului la care am participat, luni după amiază, alături de prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, de primarii localităților Chiojdu – Gheorghe Neamțu, Lopătari – Claudiu Constantin, Gura Teghii – Gheorghe Micleru, Nehoiu – Ionuț Milea, și de primarul comunei vrâncene Vizantea Livezi – Dragoș Ciubotaru, i-am adus la cunoștință ministrului Mediului, Tánczos Barna, problematica urșilor care atacă tot mai des, în tot mai multe localități ale județului Buzău.  I-am relatat domnului ministru teroarea cu care se confruntă comunitățile buzoiene din cauza prezenței urșilor, disperarea și revolta localnicilor care au ajuns să se teamă pentru viața lor și a copiilor lor”, anunță, la finalul discuțiilor de la București, deputatul PNL Gabriel Avrămescu.

După ce a ascultat problemele cu care se confruntă localnicii din comunele Buzăului, ministrul Mediului a dat asigurări că deși anul trecut a respins solicitarea de avizare a împușcării a doi urși din județ, în perioada următoare va analiza atent fiecare solicitare venită din partea autorităților buzoiene. În plus, în curând vor intra în vigoare noi reguli care vor permite o intervenție mult mai rapidă în cazul în care un urs atacă, punând în pericol viețile oamenilor, a subliniat ministrul Barna.

“Ministrul Mediului ne-a dat asigurări că va analiza cu maximă atenție fiecare cerere de derogare a autorităților din comunitățile care se confruntă cu atacul urșilor. Totodată, am primit asigurări că în perioada imediat următoare vor apărea reglementări care vor îmbunătăți posibilitățile de reacție rapidă în cazul unui atac de urs. Până la finele anului, Ministerul Mediului va avea o evidență clară a populației de urși din România. Atunci vom ști cu adevărat dimensiunea acestui fenomen și vom putea continua demersurile pentru a veni în sprijinul oamenilor, dacă aceștia vor continua să fie afectați de prezența fiarelor sălbatice în comunitățile în care trăiesc.”

Momentan, însă, pentru a ține fiarele departe de sate, un rol esențial îl au autoritățile locale care au obligația de a încheia contracte cu gestionarul fondului de vânătoare, a mai subliniat ministrul Mediului.

În județul Buzău, primăriile din zonele de deal și de munte ar trebui să încheie contracte cu gestionarii fondurilor de vânătoare pentru ca vânătorii să se poată alătura comisiilor care intervin pentru îndepărtarea ursului din sat sau împușcarea lui, în caz că animalul este un pericol pentru oameni. La Odăile, de pildă, nu a fost parafat un astfel de contract iar vineri seară un urs a ajuns în gospodăriile oamenilor. Singura variantă avută la dispoziție de localnici și autorități locale a fost să facă gălăgie, în încercarea de a alunga fiara din sat.

“Din 46 de UAT-uri considerate a fi cu risc de apariție a unor atacuri de urși, 7 primării au încheiate contracte doar cu gestionarul fondului de vânătoare, 10 au contract doar cu un medic veterinar care să poată interveni pentru tranchilizare în cazul unui eventual atac de urs, 9 UAT-uri au atât contract cu fondul de vânătoare cât și cu medicul veterinar în timp ce 20 de primării nu au contract de niciun fel sau sunt în curs de contractare”, declară prefectul de Buzău, Daniel Țiclea.