Actualitate

Ultima oră! Cât va costa gigacaloria în acest an. Anunț făcut în plenul ședinței Consiliului Local

Ram Termo Verde este pregătită să înceapă furnizarea agentului termic abonaților din municipiul Buzău, atunci când vremea o va impune, pentru al treilea consecutiv de la înființare.   Anunțul a fost făcut de actualul director al societății, Ștefan Dobrescu, prezent pentru prima dată în plenul ședinței Consiliului Local.

Totuși, cea mai fierbinte întrebare din această perioadă este dacă se va scumpi sau nu gigacaloria furnizată populației. O întrebare la care deocamdată nu poate fi dat un răspuns cert pentru că până acum se cunoaște doar un singur lucru: tarifele din acest an vor fi mai mari inclusiv la energia termică livrată de RAM Termo Verde celor aproape 3800 de abonați pe care îi mai are. Acest lucru a fost anunțat chiar de actualul director care a precizat că sunt contractele încheiate atât la gaze cât și la energia electrică astfel că toți clienții vor avea căldură și apă caldă la iarnă, însă se așteaptă răspunsul ANRE cu privire la noile tarife ce urmează să fie practicate în municipiul Buzău.

”În primul rând, cel mai important lucru de realizat a fost să avem contract pentru energie și pentru gaze, ceea ce RAM TERMO VERDE are la ora actuală.

Serviciul va fi furnizat fără niciun fel de probleme anul acesta, dar normal că noi încercăm pe cât posibil ca impactul acestor măriri de costuri să nu se reflecteze asupra beneficiarului final. Avem date tarifele la ANRE, sperăm să primim răspuns în această săptămână, iar în funcție de tarif se va stabili în Consiliul Local, presupun, cine și cât suportă.

Dar, clar prețul girat al leului va crește, dacă se va repercuta asupra cetățenilor sau asupra bugetului local cred că e apanajul dumneavoastră. Noi vorbim de bune practici, recomandări de la UE, pentru persoane fizice nu se impun măsuri”, a spus noul director RAM Termo Verde.

Pe de altă parte, edilul municipiului Buzău, Constantin Toma, a făcut, de asemenea, o propunere aleșilor locali. Constantin Toma  a precizat că de fapt noile tarife sunt cu 40% mai mari decât cele de anul trecut, însă, precizează primarul, acest surplus ar putea fi asigurat din bugetul local, astfel încât populația să plătească și în acest an același preț la gigacalorie ca anul trecut.

”Răspunsul este și politic, și ține de decizia politică a Consiliului Local. Creșterea prețului gigacaloriei propus la ANRE este de 40 la sută. O să vă propun să nu mărim prețul gigacaloriei pentru persoanele legate la sistemul centralizat. (…) După aprobarea prețului de ANRE, o să vă propun în Consiliul Local și o să îl aprobăm sau nu”, a spus Toma.

Constantin Toma

Aceasta este însă o propunere lansată astăzi de edilul municipiului însă pentru ca ea să devină realitate va trebui să ia forma unui proiect care să primească și votul consilierilor locali. Până atunci însă va mai trece ceva timp, pașii fiind următorii: după primirea răspunsului de la ANRE, urmează lansarea în dezbatere publică a proiectului cu noul tarif la gigacaloria furnizată populației în sezonul 2022-2023, iar după 30 de zile va ajunge pe masa aleșilor locali.

Cu alte cuvinte, cel puțin câteva săptămâni de la începerea furnizării agentului termic populației , prețul gigacaloriei va fi, cu certitudine, cel de anul trecut.

Amintim că, anul trecut prețul gigacaloriei a fost majorat la 800 de lei, însă populația  suportat doar un preț de 450 de lei, restul fiind subvenționat de Primăria Municipiului Buzău.

Ștefan Dobrescu a fost invitatul Focus News unde a vorbit, în premieră, despre debranșările ce vor fi operate începând de anul viitor și despre care a fost întrebat și astăzi în plenul ședinței de Consiliu Local. Detalii aici