Actualitate

Produse la preț de chilipir sau doar o amăgire? Cum să abordăm perioada reducerilor

Suntem în plină perioadă de reduceri, când magazinele și site-urile se întrec în oferte care mai de care mai tentante. Sunt reclame peste tot care atrag atenția tot mai multor clienți. Promoțiile prezentate la orice pas determină mulți români să cumpere diverse produse, convinși că au parte de produse de valoare la preț de chilipir. De multe ori, însă, realitatea este cu totul alta. Goana după reduceri se poate transforma într-o afacere păguboasă, atrag atenția specialiștii.

Într-o intervenție la Focus Tv, Sorin Mierlea, președinte InfoCons, a tras un semnal de alarmă arătând cât de important este ca în această perioadă să nu ne lăsăm păcăliți de ideea de reduceri. Black Friday este doar începutul unei perioade lungi în care vom găsi diverse promoții pe rafturi, așa că nu trebuie să ne lăsăm împinși de primul instinct și să cumpărăm primul produs care ne atrage atenția.

„Este o perioadă în care au început să vină destul de agresiv aceste oferte, tot felul de promoții, să fim foarte atenți. Perioada de reduceri a început cu Black Friday, va continua de Sf. Nicolae, va continua de Crăciun și se va duce undeva până aproape de începutul lunii ianuarie. Va urma o perioadă lungă de reduceri, să nu ne amăgim că toate sunt cu adevărat reduse, să verificăm prețurile și pe alte site-uri și să ne gândim de două ori înainte de a cumpăra, să nu ajungem să spunem că am fost păcăliți de o reclamă, să fim un pic atenți, să nu ne grăbim că gata se termină și nu mai găsim produsul respectiv, avem peste o lună de reduceri, vine o perioadă cu multe reduceri, cu multe produse și servicii.”

Sorin Mierlea subliniază că cel mai important, mai ales în această perioadă de criză în care ne aflăm, este să ne gândim de două ori înainte de a cumpăra ceva, să ne gândim nu doar dacă avem cu adevărat nevoie de acel produs, ci și cât de mult ne va ajuta pe viitor sau dacă investiția în acesta ne va aduce ulterior costuri exagerate.

“Cel mai important acum, când ne bate iarna la ușă și va trebui să plătim foarte mult pentru întreținere, cred că este ne gândim de două ori înainte dacă avem nevoie de produs și cât ne costă produsul respectiv după ce îl cumpărăm. Dacă discutăm de un produs care consumă curent, de o mașină care consumă carburant, să ne gândim ce înseamnă și utilizarea produsului. Dacă discutăm despre alimente, să luăm măcar alimente cu o valoare nutrițională din punct de vedere al calității superioare fiindcă nimeni nu-și dorește în perioada următoare să stea la coadă la spital sau la farmacie. Și, nu în ultimul rând, ceea ce cred că este cel mai important, este să nu ne trezim păcăliți. Muncim din greu, plătim o groază de bani pentru produse care chiar dacă sunt la reducere înseamnă un cost iar costul respectiv înseamnă ore lucrate de fiecare dintre noi, adică viața noastră. Să nu ne batem joc de orele care le-am putea sta cu părinții, cu copiii, și să le aruncăm pe produse neconforme. Să ne gândim de două ori înainte de a cumpăra dacă avem nevoie de produsul respectiv. „

Cu sfaturi despre perioada reducerilor a venit și Poliția Română. Detalii, AICI.