Actualitate

Proiect important pentru diagnosticarea precoce a cancerului, vot unanim în Senat

foto: Facebook Nicoleta Pauliuc

Planul Național de Combatere a Cancerului, proiect inițiat de mai mulți parlamentari de la PNL și PSD, a fost adoptat cu vot unanim în Senatul României și ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților, forul decizional.

Planul vizează încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, astfel încât cancerul să poată fi depistat precoce, de la primele semne de boală. O diagnosticare din timp a acestei afecțiuni crește semnificativ rata de succes a tratamentului și, implicit, rata de supraviețuire.

Planul, care vizează perioada 2023 – 2030, este în acord cu direcțiile din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite la nivelul Uniunii Europene. Acesta este, totodată, în acord și cu direcțiile trasate de Organizația Mondială a Sănătății.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL și inițiator al mai multor proiecte ce vizează creșterea calității vieții pentru bolnavii de cancer și sprijinul acordat acestora și familiilor lor, spune că impactul planului, din momentul în care va fi aplicat, va fi major. Numărul bolnavilor de cancer şi, implicit, cel al deceselor va scădea substanțial.

“În fiecare an 100.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer şi unii pierd marea bătălie a vieţii lor. Prin legea de aprobare a Programului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în România, tuturor acestor oameni le oferim deopotrivă muniţie împotriva bolii şi motivaţie să lupte. Odată ce această strategie va fi aplicată, adică adoptată de Parlament, promulgată de preşedinte, implementată de Ministerul Sănătăţii şi bugetată corespunzător de Executiv, sunt convinsă că aceste cifre înfiorătoare vor scădea substanţial”, a declarat senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, unul dintre inițiatorii proiectului de lege adoptat în Senat.

Nicoleta Pauliuc este ea însăși o supraviețuitoare în lupta cu cancerul, iar mesajul său este unul de încurajare pentru toți cei care se confruntă cu acest cumplit diagnostic.

”Nu e prima oară când vin în fața Parlamentului cu o Lege pentru viață – care vine în sprijinul pacienților și supraviețuitorilor de cancer. Vreau să le mulțumesc din suflet colegilor senatori pentru sprijinul pe care mi l-au acordat, indiferent de partidele din care facem parte. Mulțumirile mele se îndreaptă și către instituțiile, medicii și organizațiile neguvernamentale care au contribuit la substanța acestor acte normative, dar mai ales către cei care știu, asemeni mie, ce înseamnă lupta cu boala, lupta pentru viață. Pentru cei care luptă cu cancerul direct sau indirect, am o rugăminte: Nicio secundă, nu renunțați! Nu vă pierdeți speranța! Nu sunteți singuri, suntem împreună! Fiți pozitivi! Ajutorul este pe drum!”, a scris senatorul liberal pe Facebook.

Povestea de viață a senatoarei care a învins cancerul și acum luptă în Parlament pentru a le face bolnavilor suferința mai ușoară o puteți citi AICI.