Actualitate

Protest! Prima femeie macaragiu din Buzău vrea să iasă la pensie, dar nu poate. De ce

Teodora Bâgiu are 61 de ani, iar în tinerețe a practicat o meserie mai puțin întâlnită printre femei, într-o zonă periculoasă. Buzoianca se mândrește cu faptul că la puțin peste 20 de ani a avut curajul să urce pe o macara, devenind astfel prima femeie macaragiu dintr-o zonă minieră. S-a întâmplat prin 1985, pe când femeia și soțul său au fost detașați cu locurile de muncă din Buzău în Gorj, la Mătăsari. Deși detașarea s-a făcut pentru șase luni, soții Bâgiu au decis să rămână acolo. Și au stat în Gorj timp de 32 de ani.

”Au fost vremuri frumoase, își amintesc cei doi soți”

Din păcate, cei doi soți au ajuns să trăiască vremuri grele. În 2017, au revenit acasă, iar acum locuiesc în casa din comuna Cozieni.Teodora are 61 de ani, iar Virgil 63, adică vârstele potrivite, spun cei doi soți, pentru a ieși la pensie. Mai exact, cei doi soți ar vrea să se pensioneze anticipat invocând o prevedere legislativă care le-ar permite să beneficieze de acest drept cu doi ani mai devreme ca urmare a faptului că au locuit mai mult de 30 de ani într-o zonă poluată, respectiv minieră, în cazul lor.

Cei doi soți au aproape un an de zile de când poartă discuții cu reprezentanții Casei de Pensii Buzău, însă spun că de fiecare dată au primit același răspuns: ”nu aveți dreptate”. Astăzi, cei doi au organizat și un protest spontan, de câteva ore, în fața instituției cerând să iasă la pensie.

De partea cealaltă, reprezentanții Casei de Pensii Buzău au explicat că cei doi soți nu au stagiul complet de cotizare cerut de lege care le-ar fi permis să se pensioneze anticipat, adică cu 5 ani mai devreme decât vârsta standard, și, în același timp, să beneficieze de cei doi ani pe care legea îi oferă celor care au locuit mai mult de 30 de ani într-o zonă poluată.

Teodora și Virgil au deschis și o acțiune în instanță și au primit termen în octombrie.