Actualitate

(FOTO&VIDEO) Cutremur în Broșteni! Cum arată antrenamentul forțelor de intervenție pentru o situație reală

După ce săptămâna trecută forțele de intervenție din Buzău au luat parte la un amplu exercițiu, ce a simulat activarea Planului Roșu de intervenție în cazul unui accident rutier, după cum Șansa News a relatat aici, astăzi a avut loc un alt antrenament, de data aceasta cu un scenariu diferit. Mai exact, pompierii, și-au testat capacitatea de intervenție în cazul în cazul unui seism de magnitudine mare, generator al mai multor situații de urgență, cum ar fi salvarea persoanelor prinse sub dărâmături, avarii la o rețea de gaze și un incendiu izbucnit într-un apartament.

Scenariul exerciţiului:

La orele dimineții s-a produs un cutremur în Buzău, resimțit puternic în zona blocurilor cu risc seismic crescut. Din cauza intensităţii mari, un bloc din zona Broșteni prezintă fisuri, iar rețeaua de gaze a fost afectată, un incendiu izbucnind la etajul 5 al unui bloc turn.

La exercițiu a luat parte Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, care a mobilizat o autospecială de stingere a incendiilor, o ambulanţă S.M.U.R.D., o autospecială de descarcerare grea, o autoplatformă de intervenţie şi salvare de la înălţimi.

Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unei astfel de situaţii. Concluzia a fost că în cazul unui cutremur care să determine situații de genul prevăzute în scenariu, pompierii sunt pregătiți să intervină și să gestioneze corect şi coerent situațiile de urgență apărute.

„Scenariul de astăzi a avut ca temă intervenția la un cutremur de amploare. Iar în cazul scenariului, am avut mai multe situații tactice, pe lângă cele clasice de căutare și salvare al persoanelor surprinse sub dărâmături, avarii la o rețea de gaze și un incendiu  la etajul  5 al imobilului. Au fost o autospecială cu apă și spumă și o autoscară, și un echipaj de descarcerare. Am ales zona pentru că acolo sunt multe blocuri înalte, în Broșteni. În eventualitatea unei intervenții reale, sunt exerciții de pregătire aprobate pentru efectivele proprii, planificate și aprobate de eșaloanele superioare”, a declarat pentru șansanews.ro lt. col. Mihail-Loren Pascu, prim-adjunct al ISU Buzău.

Obiectivele principale ale exerciţiului au constat în:

  • antrenarea personalului pentru conducerea operaţiunilor de intervenţie şi coordonarea forţelor de intervenţie;
  • verificarea modului de  acţiune şi capacităţii de răspuns a structurilor responsabile de managementul intervenţiei în cazul producerii unui seism;
  • verificarea funcţionării, eficienţei şi compatibilităţii mijloacelor de intervenţie stabilite pentru îndeplinirea misiunilor, precum şi modul de gestionare al acestora;
  • antrenarea personalului pentru asigurarea protecţiei proprii şi bunurilor materiale în cazul producerii unui cutremur;
  • perfecţionarea deprinderilor conducerii obiectivului pentru luarea măsurilor de protecţie a personalului propriu şi conducerea acţiunilor de evacuare a persoanelor și bunurilor în cazul producerii unui cutremur.