Actualitate POLITICĂ

Prețurile la carburanți, sub lupa coaliției. PNL: ”Este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenței și a ANPC”

Partidele din coaliția de guvernare au ajuns la concluzia că se impun de urgență măsuri, după ce prețurile carburanților au explodat, fapt ce a generat scumpiri în lanț.

Liderii partidelor aflate la guvernare au însă puncte de vedere diferite, deși sunt în acord că e nevoie de soluții clare. Pe de o parte, social-democrații ar vrea ca prețurile să fie plafonate la aproximativ 7 lei./litru, în timp ce liberalii, deși acceptă soluția, vor mai întâi să vadă o analiză atentă, astfel încât să se poată interveni și cu măsuri suplimentare, la nevoie.

„Statul a cheltuit imens să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată neeficient. Un efort din partea acestor companii nu este nici incorect, nici injust, este un element corect în orice stat. Eu vreau să ne aşezăm la masă să luăm deciziile cât mai corecte, unde sunt speculanţi, precum pe zona de carburanţi. Este clar că trebuie să venim cu o plafonare. Părerea mea este că trebuie plafonat preţul şi cu o marjă de profit”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

De partea cealaltă, liberalii așteaptă soluții după verificări atente.

”Creșterea prețului carburanților poate fi temperată prin măsuri fiscale. Ministerul Finanțelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acționeze pentru a induce o scădere a prețului de la pompă.În paralel, este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenței și a ANPC. Însă Guvernul, în urma acestor rapoarte, poate interveni asupra prețului NUMAI prin intermediul Ministerului Finanțelor (fie că vorbim de reducerea accizelor, a TVA, impozitarea profitului sau plafonarea prețurilor). Sunt măsuri ce țin de fiscalitate, nu de producție, nu de calitatea serviciilor. Ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu, trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului. Sunt necesare și analizele Consiliului Concurenței și ale ANPC. E nevoie să privim toți cu responsabilitate și pragmatism problema prețurilor pe această piață și să ne asumăm cele mai bune măsuri fiscale în perioada imediat următoare”, este mesajul transmis de Partidul Național Liberal.

Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a cerut   Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor să vadă cum s-a ajuns la prețurile actuale ale carburanților. Detalii AICI.