Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

RĂSPUNSUL VINE DIN GEOGRAFIE! Ce legătură există între poziția geografică a Buzăului și explozia de infecții cu coronavirus

Explozie de infectări în municipiul Buzău în luna august. Peste 700 de buzoieni testați, și aproape un sfert dintre ei au fost pozitivi la COVID-19.

Sunt statisticile primelor zece zile din această lună despre care epidemiologii Direcției de Sănătate Publică susțin că sunt cifre normale dat fiind poziția geografică a orașului dar și a numărului mare de locuitori. Totuși, îngrijorător este faptul că, de cele mai multe ori, sursa infectărilor nu poate fi identificată ceea ce crește riscul răspândirii comunitare.

În perioada 1-10 august, în municipiul Buzău au fost făcute 734 de teste, iar 159 au ieșit positive.

”Buzăul este și orașul cu cel mai mare număr de locuitori. Este și orașul cel mai frecvent accesat. Este nod feroviar, spre mare, spre Moldova. Deci este normal să avem această situație. Este foarte greu să stabilim sursa de infecție, mai ales când nici pacientul nu te ajută foaret mult. Nu-ți oferă niște date pe care să le poți susține obiectiv, și atunci încercăm ca în anchete să identificăm această sursă care de cele mai mutle ori, din păcate, nu poate fi dovedită prin lucruri foarte concrete”, a explicat la Focus News, Carmen Scântei, medic epidemiolog la DSP Buzău.

Aproape o mie de teste, în tot județul

De altfel, primele zile din luna august au fost extrem de aglomerate pentru angajații Direcției de Sănătate Publică. Odată cu creșterea numărului de infectări a fost nevoie și de mai multă muncă din partea specialiștilor epidemiologi care au petrecut ore în șir la telefon pentru a sta de vorbă cu fiecare suspect sau fiecare persoană confirmată cu COVID-19 pentru a identifica sursa infectării și a stopa răspândirea viruslului. În total, au fost luate în evidențele DSP 977 de buzoieni, care ulterior au fost și testați pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Au fost fierbinți și la propriu și la figurat. Pentru că trebuie să vă gândiți că toate acele 977 de persoane au fost intervievate de una sau două echipe de la DSP. Asta înseamnă ore în șir de vorbit la telefon,de vorbit cu spitalul, de văzut cine se externează, dacă am loc la evaluare, dacă am loc la internare, pe ce secție pot să-l duc la spitalul din Râmnicu Sărat, cât de gravă este starea pacientului, dacă pot sau nu să-l duc. Acestea sunt lucruri care nu se văd dar care se concretizează în activitatea noastră minut de minut”, a spus la Focus News, Carmen Scântei, medic epidemiolog la DSP Buzău.

Din o mie de teste, un sfert pozitive

Din cele 977 de persoane testate din tot județul, inclusiv în municipiul Buzău, 248 au fost pozitive. Totuși, cifra nu impune aplicarea măsurii de carantină pentru nicio zonă din județ.

”248 de confirmări (n.r. în zece zile) este o cifră de mijloc. Foarte înaltă nu, pentru că nu ne suprapunem în nicio localitate a județului definiției pentru carantinarea zonei respective determinat de creșterea numărului de cazuri peste o anumită limită. Zicem noi că făcând echipă cu tot personalului medico-sanitar care este angrenat în această monitorizare a pacientului, am reușit să ținem la un nivel, cât de cât acceptabil, morbiditatea în acest județ”, a apreciat Carmen Scântei.

Pe 11 august au fost raportate 39 de cazuri noi astfel că numărul total al îmbolăvirilor a ajuns la 1.620.