Actualitate

Răsturnare de situație în cazul primului român condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Ce turnură a luat viața buzoianului Matei Strugurel

sursa Adevarul
sursa Adevarul

Răsturnare de situație în cazul primului român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Sentința prin care buzoianul Matei Strugurel, originar din localitatea Grebănu, a fost condamnat la un an de detenție cu executare a fost desființată în urma unui apel formulat de apărătorii buzoianului, astfel că acesta a fost eliberat din Penitenciarul Focșani, acolo unde fusese încarcerat în vară, procesul urmând a fi reluat.

În decembrie anul trecut, buzoianul Matei Strugurel a fost condamnat printr-o sentință data de Judecătoria Buzău la un an de închisoare cu executare, pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Avocații care s-au oferit să-l apere pe Matei Strugurel, după ce acesta a fost condamnat fără a participa la măcar un termen al procesului, au făcut apel. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Ploiești, iar magistrații de aici au menținut decizia inițială. La finele lunii iulie, Matei Strugurel a fost găsit în Constanța unde lucra și a fost încarcerat la Penitenciarul Focșani. Numai că avocații pro bono ai buzoianului nu au abandonat lupta pentru clientul lor și au depus o cerere de redeschidere a procesului penal pe motiv că Strugurel a fost judecat și condamnat în lipsă, adică ilegal. Zilele trecute, Judecătoria Buzău a dispus redeschiderea procesului penal și desființarea sentinței prin care Matei Strugurel a fost condamnat.

„A fost depusă o cerere de redeschidere a procesului penal, iar în urma acesteia, Matei Strugurel a fost reprezentat în instanță, iar ulterior Judecătoria Buzău a admis cererea de redeschidere a procesului și sentința de condamnare a fost desființată, ca urmare a acestei admiteri, și a fost pus în libertate. Am invocat citarea ilegală, modul în care a fost citat pe parcursul procesului de către Judecătoria Buzău, nu a fost legal. Practic, nu a fost citat cum trebuia, în consecință s-a desființat sentința de condamnare” a declarat avocatul Ștefania Dascălu, care-l reprezintă pe Matei Strugurel.

Avocatul lui Matei Strugurel spune că acesta nu înțelege nici acum cum a ajuns să fie condamnat:

„Da, a conștientizat că era într-o închisoare și de ce, pentru că i-am explicat. Ce nu a înțeles sunt procedurile juridice, nu a înțeles de ce s-a ajuns la o condamnare și de ce nu l-a anunțat nimeni”, a mai declarat av.Dascălu.

Reamintim cazul buzoianului Matei Strugurel, primul român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor.  

În aprilie 2020, Matei Strugurel de 37 de ani a fugit dintr-un modul special amenajat la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean pentru suspecții de COVID. Strugurel a plecat din modul înainte să primească rezultatul testului pentru Covid.

Polițiștii au fost alertați atunci de personalul spitalului, iar în urma căutărilor, la distanță de 3 ore, fugarul a fost descoperit într-un tren cu care spera să ajungă acasă, la Grebănu. Oamenii legii l-au ridicat din tren și l-au reinternat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean pentru a primi tratament pentru TBC. Ulterior, a venit și rezultatul testului pentru coronavirus, care a fost negativ. Fapta a rămas însă, astfel că buzoianul a fost dat pe mâna Justiției, el devenind primul român condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Pedeapsa s-a vrut a fi exemplară, însă problema este că a fost dată unui om cu reale probleme sociale, un produs al sistemului de asistență socială. Tânărul de 37 de ani a crescut în sistemul de protecție socială si se pare că ar avea si o dizabilitate psihică. Cel condamnat nu a ajuns în fața instanței la niciunul dintre termenele procesului și, foarte probabil, nici nu a avut habar de repercusiunile acțiunilor sale sau de faptul că este judecat.