În curând, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău va avea un laborator dotat cu aparatură de ultimă generație, care va permite efectuarea unor analize amănunțite pentru determinarea substanțelor nocive din produsele alimentare, în special a grăsimilor trans în exces. Tot la Buzău vor putea fi realizate și analize în vederea depistării virusului pestei porcine africane.
„Noi suntem acum sub efectul unui regulament european, știți foarte bine că au fost discuții vis-a-vis de acești acizi trans care sunt dăunători pentru sănătatea omului, fiind niște substanțe care creează probleme mai ales pe zona cardiacă, ca să zic așa și, prin urmare, de la anul autoritatea de la Buzău va fi dotată cu aparatură de ultimă oră, va fi laborator de referință în acea zonă și, prin urmare, vom fi capabili să reacționăm pe acele produse care conțin diverse substanțe, cum era margarina, cum sunt anumite produse din Horeca”, a declarat, la Focus Tv, vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle.
În laboratorul DSVSA Buzău se află, de ceva vreme, o primă componentă a kit- ului necesar realizării unor analize detaliate în cazul produselor alimentare care pot conține compuși nocivi. În perioada următoare vor fi aduse și restul aparatelor astfel încât, cât mai curând, în laboratorul de la Buzău să poată fi realizate analizele pentru determinarea conținutului de grăsimi trans, grăsimi nesaturate care cresc riscul de boli cardiovasculare.
„O primă componentă se află în dotarea laboratorului de la Buzău de aproximativ doi ani de zile. Sperăm cam până la sfârșitul anului să vină, că sunt niște proceduri de achiziții, destul de greoaie, dar sperăm ca lucrurile să decurgă rapid pentru că nu văd unde ar exista probleme sau contestații. Deci, sperăm ca până la sfârșitul anului, întregul laborator să funcționeze, echipamentul să fie funcțional pentru că și acum există, dar sunt anumite neconcordanțe, nu funcționează la capacitatea lui adevărată.”
Aparatura cu care va fi dotat laboratorul DSVSA Buzău va permite și efectuarea de analize exacte în vederea depistării peste porcine, analize care până acum erau realizate doar în marile orașe. În plus, aici vor putea fi primite și probe din alte județe din regiune.
“Pe lângă acea aparatură despre care vorbiți, că tot suntem acum cu problemele acestea pe creșeterea porcului pesta porcină africană, laboratorul de la Buzău a fost tot anul, anul trecut, dotat cu PCR, deci anul acesta laboratorul a fost acreditat și, prin urmare, și pe acest segment vom avea o capacitate de reacție extraordinar de rapidă și o monitorizare și o jugulare a bolii pentru că la câte ravagii a făcut pesta porcină africană în România”, spune medicul veterinar Dănuț Păle, vicepreședintele ANSVSA.
Adaugă comentarii