Actualitate

Refugiații din Ucraina tranzitează Buzăul. Ce se întâmplă cu ei și ce spun autoritățile

Ucraineni tranzitează Buzăul

Valul de refugiați din Ucraina, care se manifestă, mai cu seamă, în județele de graniță, încă nu a atins și județul Buzău. Deocamdată, județul nostru este doar un loc de tranzit pentru cei care vin de la graniță și vor să ajungă în alte locuri din țară și din străinătate. În ultimele zeci de ore, autoritățile au fost solicitate să intervină doar în trei cazuri punctuale. Unul dintre ele a avut loc sâmbătă când, doi cetățeni uruguaieni, care au lucrat în Ucraina, au ales să părăsească țara măcinată de război, au intrat pe la Vama Siret și au fost însoțiți de echipaje ale ISU și Poliției până la București, prin județele pe care le-au tranzitat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeațean pentru Situații de Urgență Buzău, plutonierul Vlăduț Pîrvu, uruguaienii au fost preluați de ISU Buzău, de la granița cu Vrancea și predați către Ialomița, așa cum prevede protocolul, ei circulând pe DN2E85.

Un alt caz a fost rezolvat, tot sâmbătă, de această dată de către polițiștii buzoienii. Concret, aflată în trafic, o echipă de la Poliția Rutieră, a întâlnit, pe DN2E85, la Poșta Câlnău, un autovehicul rămas în pană. Polițiștii și-au dat seama, observând cu atenție comportamentul oamenilor de lângă mașină, că este vorba despre o familie de refugiați ucrainieni. Într-o comunicat de presă se arată că IPJ Buzău transmite că, ucrainienii au fost ajutați să-și rezolve problemele tehnice și să-și continue drumul:

„Ieri, în timp ce  desfășurau acțiuni în trafic, colegii au  observat o persoană care a oprit autoturismul pe DN2E85 și părea dezorientată, nu au stat pe gânduri și s-au îndreptat către mașină.

Cu ajutorul unui participant la trafic care a facilitat dialogul, au înțeles repede că șoferul este de naționalitate ucraineană, că reușise să își salveze familia din calea atacurilor și că are o problemă cu autoturismul care avea pană.

Colegii s-au mobilizat rapid gândindu-se cât de mult au stat pe drum și că probabil își doresc să ajungă la un loc cald și sigur.

Au găsit o anvelopă potrivită, deoarece nu aveau rezervă și anvelopa pe care o aveau nu putea fi reparată, după care s-au dus la singura vulcanizare deschisă la ora aceea, pentru a o monta.

La final, emoționat de ajutorul primit, bărbatul le-a oferit colegilor câte o îmbrățișare care au făcut mai mult decât o mie de cuvinte.

În aceste clipe grele să nu uităm că e nevoie de orice ajutor pe care îl putem da oamenilor greu încercați în această perioadă care sunt nevoiți să-și lase în spate casa, țara și oamenii dragi.”

Pe de altă parte, purtătorul ISU, plutonierul Vlăduț Pîrvu, a explicat, pentru ȘansaNews.ro că, în ultimele ore, nu a existat niciun fel de presiune asupra autorităților din partea refugiaților, Buzăul fiind, deocamdată, doar județ de tranzit. Aceeași sursă, însă, declară că nu este exclus ca zilele viitoare presiunea să crească, astfel încât, la un moment dat, autoritățile să fie nevoite să organizeze tabere pentru refugiați și în județul Buzău. Taberele, în număr de trei, sunt deja pregătite și amplasamentele găsite. Respectivele tabere sunt formate, conform plutonierului Pârvu, dintr-un ansamblu de corturi încâlzite cu aeroterme, o bucătărie de campanie, toalete ecologice și surse de energie.