Actualitate

[VIDEO] Unde va fi pus în funcțiune cel mai performant RMN din Regiune! Aici se vor face și investigații gratuite

Premieră în lumea medicală buzoiană. Cel mai performant aparat de imagistică prin rezonanță magnetică din Regiune va fi pus în funcțiune săptămâna viitoare la Spitalul de Boli Cronice din Smeeni. Noutatea constă în faptul că acest RMN, în comparație cu altele din județ și chiar din zonele vecine, are o claritate și o calitate a imaginilor mult mai ridicată și în plus poate face acoperi o gamă mai largă de investigații de la țesuturi tari până la cord, abdomen și chiar sâni.

Spitalul de Boli Cronice de la Smeeni va marca luna femeii cu o reușită medicală. Pe 1 martie, unitatea care continuă să se modernizeze va pune în funcțiune un RMN modern , achiziționat prin fonduri accesate prin POIM, în valoarea de un milion de euro.

Marilena Dobrescu, managerul Spitalului de Boli Cronice Smeeni, a explicat, într-un interviu exclusiv Focus TV, că este un RMN de generație 2021 care va funcționa până la zece ore pe zi astfel că va putea acoperi nevoia acută de investigații de imagistică prin rezonanță magnetică atât din județ cât și din zonele limitrofe.

”Este un RMN de generație 2021, furnizat de o firmă specializată în radiologie și imagistică medicală aflate printre cele mai performante din lume. Acest aparat este cel mai performant din zonă, nu doar din Buzău, pentru că în afara de ceea ce investighează un RMN clasic, respectiv țesuturi tari – oase, ligamente – poate investiga și cord și abdomen. La acest moment putem să efectuăm imagini pentru cap, toată coloana, bazin, genunchi dar într-o lună putem demara și investigațiile pentru care a fost el cumpărat. Inclusiv sâni vom putea face.  El va putea funcționa până la opt-zece ore pe zi, în funcție de numărul de solicitări. Vom putea avea activitate de dimineața până seara. Cea mai scurtă investigație durează de la 30 de minute până la o oră. Asta înseamnă 10-12 pacienți pe zi”, a spus Marilena Dobrescu.

În primele zile de la punerea în funcțiune, investigațiile se vor face contra cost, însă Spitalul va intra în Contract cu Casa de Asigurări de Sănătate astfel că, în cel mai scurt timp, unii bolnavi vor putea beneficia și de gratuitate. Totuși, managerul unității medice promite să menține prețurile minime recomandate de Casa de Asigurări, chiar și pentru investigațiile contra cost.

”Momentan nu avem contract cu Casa de Asigurare de Sănătate și toate investigațiile se vor face la prețurile minime pe care ni le dă Casa, deci nu vom practica prețuri mai mari. În momentul în care vom începe contractarea, vom depune documentele ca măcar câțiva pacienți să poată beneficia de investigații gratuite”, a spus managerul spitalului.

Marilena Dobrescu spune că s-au făcut eforturi mari pentru achiziționarea acestui aparat performant tocmai pentru că există o necesitate mare. Sunt bolnavi care sunt trecuți pe liste de așteptare și ajung să se investigheze chiar și după săptămâni bune.

”Din analiza de piață a afecțiunilor pacienților din zonă, adică aproape tot județul Buzău, s-a constatat că există o nevoie nesatisfăcută de aceste investigații la nivelul întregului județ. Există liste de așteptare de luni de zile pentru ca un pacient care are nevoie de RMN să poată să beneficieze de această investigație”, a subliniat Marilena Dobrescu.

Aparatul a fost adus la Buzău în decembrie 2021, iar de atunci o echipă de tehnicieni care va lucra cu acest aparat se află în pregătire. Sunt specialiști de la București și chiar din străinătate care îi pregătește pe cei de la Smeeni.

”Ne-am propus să fie utilizat cât poate el să ducă. Proiectul a fost semnat la 1 octombrie 2020 și finalizat în decembrie 2021. Durează foarte mult ca un astfel de aparat să poată fi și exploatat. Tehnicienii încă învață toate etapele pentru ca ceea ce se captează să fie de cea mai bună calitate. Atunci timpul de pregătire durează mai mult. Personalul se califică permanent. Este o echipă care vine de la București și chiar fizicieni și medici care vin din afara țării. Este o treabă meticuloasă și greu de învățat din prima ceea ce face ca perioada de instruire să fie destul de îndelungată”, a explicat Marilena Dobrescu.

Imaginile captate la Smeeni vor fi interpretate de o echipă de 13 medici, fiecare pe specialitatea sa, din București. Rezultatele vor ajunge la Smeeni în cel mult 48 de ore. Totul se va face prin telemedicină , însă de anul viitor, spitalul va avea și medic pe acest post.