Actualitate Șansa de Nehoiu

Rețineri în dosarul jafului din pădurile Buzăului. Cum acționau hoții de lemne, ajutați chiar de pădurar

Foto arhiva

O întreagă rețea care se ocupa de tăieri ilegale de arbori, la Nehoiu, a fost destructurată de polițiști. 5 bărbați au fost reținuți, printre aceștia fiind și pădurarul din localitate.

În ultimii 6 ani, au stabilit anchetatorii, mai mulți localnici din Nehoiu, în complicitate chiar cu cel care ar fi trebuit să aibă grijă ca hoții de lemne să stea departe de păduri, au făcut ravagii în zonă. Potrivit unor surse, hoții de lemne au mers și au tăiat copac după copac din pădurile din zonă, deținute de diverse persoane, fără a avea vreun drept. Alegeau pădurile nepăzite iar uneori acționau la pont, informațiile fiindu-le furnizate, spun aceleași surse, chiar de către pădurar. Doborau arborii, încărcau căruțele sau mașinile cu lemne, și apoi vindeau marfa localnicilor din zonă, fără a se deplasa pe distanțe lungi.

La începutul anului, în urma unei reclamații la 112, polițiștii și Garda Forestieră au demarat controale în zonă. Au stabilit, în final, că au fost tăiați ilegal sute de arbori.

“Având în vedere unele informații, privind tăieri ilegale de arbori de pe suprafețe de pădure proprietatea persoanelor fizice, de pe raza județului Buzău, delegații instituției noastre au efectuat verificări împreună cu delegații I.P.J. Buzău, ocazie cu care au identificat tăierea fără drept și furtul a 410 arbori. Volumul arborilor tăiați fără drept este de 404,242 mc, cu o valoare a prejudiciului de 173487,67 lei. În acest caz I.P.J. Buzău a constituit un dosar de cercetare penală, în vederea stabilirii celor care se fac vinovați de săvârșirea acestor fapte”, a anunțat Garda Forestieră Focșani.

Zilele trecute, polițiștii buzoieni au luat primele măsuri. Au reținut 5 bărbaţi implicați în furtul de lemne.

“La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii specializaţi în combaterea delictelor silvice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, au reţinut 5 bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 61 de ani, toţi din Nehoiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori. În data de 24 martie a.c., în urma administrării materialului probator, instanţa a emis mandat de arestare preventivă pentru unul dintre bărbaţi, în vârstă de 61 de ani, din Nehoiu, respectiv continuarea cercetărilor faţă de celelalte 4 persoane sub măsura arestului la domiciliu”, anunță IPJ Buzău.

Șansanews.ro a scris despre acest subiect AICI și AICI.