Actualitate

S-A FĂCUT O PRIMĂ DETONARE LA SIRIU! DN 10 RĂMÂNE ÎNCHIS! Ce spun autoritățile cu privire la reluarea circulației (video)

Cel mai circulat drum care face legătura între Buzău și Brașov rămâne închis. Deși astăzi, după mai bine de 24 de ore de când Drumul Național 10 a fost închis din cauza stâncilor uriașe care au blocat carosabilul la Siriu, s-a sperat reluarea circulației, specialiștii care au mers în zonă au decis că trebuie mai întâi asigurat versantul de pe care s-au desprins bolovanii, fiind pericolul desprinderii unor alte bucăți de stânci.

”Prima activitate a fost de asigurare a versantului pentru că exista pericolul să ia o mai mare amploare fenomenul. Acum se curată materialul de la prima detonare pentru eliberarea blocului de stâncă ce urmează să fie mâine detonat”, a spus Marieta Boloș, subprefectul Buzăului.

Astfel, la acest moment, drumarii curăță de pe carosabil pietrele desprinse de la prima detonare care s-a făcut în vârful versantului, acolo unde o altă bucată de stâncă stătea să cadă și impunea înlăturarea ei pentru a fi exclus riscul de prăbușire pe carosabil. Specialiștii pirotehnicieni vor interveni și mâine când vor detona stânca căzută în noaptea de miercuri și joi astfel încât să poată fi curățat drumul. Abia apoi se poate lua în calcul reluarea circulației, însă, spun autoritățile, vremea este un factor important în luarea acestei decizii pentru că trebuie să fie înlătura orice risc de desprindere a pietrelor de pe versant.

”Circulația după părerea specialiștilor ar putea fi reluată mâine, în a doua parte a zilei. Dorim să înlăturăm orice pericol pentru participanții la trafic. Dacă umiditatea se va păstra sau va fi din ce în ce mai accentuată vom lua măsurile necesare pentru că noi avem ca prioritate protejarea participanților la trafic”, a mai spus Marieta Boloș.

Problemele de la Siriu, județul Buzău, au apărut zilele acestea pe fondul precipitațiilor însemnate cantitativ. Ploile și ninsorile care au căzut la Siriu au destabilizat terenul și au dus la ruperea unei bucăți din stânca de pe marginea drumului.

Și din păcate, veștile de la meteorologi nu sunt deloc bune. Siriu, ca de altfel întreaga zonă de munte a Buzăului, rămâne sub cod galben de ninsori până în această seară la ora 20. Iar după o zi de pauză, precipitațiile vor reveni duminică și vor cădea aproape toată săptămâna viitoare.