Actualitate

CERAMICA DE COLȚI, VÂNDUTĂ ÎN TOATE COLȚURILE ȚĂRII! Visul unei tinere care vrea să înființeze o școală de olărit

Ceramica de Colți, transformată într-un brand local. Este visul unei tinere din București, stabilită de patru ani la Colți, care și-a propus ca anul acesta să înființeze o școală de olărit ca pe vremea bunicilor.

Iulia Sîrbu este stabilită de patru ani la Colți, iar anul trecut a înființat Centrul de Artă Aluniș. După ce a văzut cât de apreciate sunt meșteșugurile și tradițiile autohtone de turiștii care au trecut pragul centrului de artă dar, din păcate, nepromovate atât de mult de localnici, tânăra din Colți a decis să reînvie obiceiurile locului. Astfel, pentru 2021, Iulia Sîrbu are în plan deschiderea unei școli de olărit.

”Deși în privința olăritului, al ceramicii, Buzăul are o tradiție milenară, centrele de ceramica de aici, din păcate acum sunt stinse ca activitate. Soluția noastră: ”școala de olărit de la Colți”, a spus, la Focus News, Iulia Sîrbu.

Proiectul tinerei urmărește înființarea unui atelier de olărit, deschis ca spațiu de lucru artiștilor în regim de rezidență și școală.

”Aici vom oferi cursuri, workshop-uri, ateliere de olărit vizitatorilor și copiilor. Artiștii ceramiști români vor putea crea, lucra și transmite mai departe doritorilor arta olăritului și ceramicii în ansamblu”, a spus Iulia.

Visul tinerei merge mai departe și își propune ca, în câțiva ani, obiectele făcute la Colți să devină un brand local.

”Sperăm ca în câțiva ani să putem vorbi cu mândrie despre “ceramica de Colți”. În acest sens lucrăm la recrearea unei linii identitare a patrimoniului cultural local, documentat, în privința ceramicii, care va reprezenta “baza de lucru” a tot ce se va crea la Colți. Dorim ca acest loc să devina un obiectiv turistic în sine. Obiectele de arta care se vor crea aici vor fi promovate împreună cu moștenirea local culturală printr-o serie de expoziții în țară, în mediu online și introduse în circuitul comercial”, a explicat Iulia Sârbu.

Școala va funcționa într-o casă veche de la Colți care este în curs de amenajare (foto sus).

”Spațiul destinat centrului de olărit este o casă pe drumul principal Colți – Aluniș. Renovările necesare sunt ample, de consolidare, renovare, extindere. În plan avem construirea unei bucătării de vara și a un atelier de olărit în aer liber, cât și a unui foișor pentru ateliere creative. Casa după renovări ar trebui să aibe 2 dormitoare (cu băi separate), un atelier de olărit de interior și o bucătărie complet utilată”, a explicat fondatorul Centrului Aluniș Art.

Iulia Sîrbu face apel la toți cei care doresc să ajute la amenajarea acestei școli o pot face printr-o donație de orice fel, materiale de construcție sau sume de bani, iar în schimbul donațiilor  vor primi cursuri gratuite la școala de olărit, un weekend alături de artiști la Colți, sau o săptămână în prima tabăra de olărit.