Actualitate

S-a reinventat în pandemie. Roxana Guzu, tânăra din Buzău, care a ajuns să coacă cei mai pufoși cozonaci. Secretul ei, AICI (FOTO&VIDEO)

Pandemia de coronavirus a semănat teroare și durere, ne-a schimbat tuturor viețile. Pentru unii însă, criza sanitară a fost un bun prilej de a se redescoperi, de a se reinventa, de a face mai mult decât până acum.

Este și cazul Roxanei Guzu, o buzoiancă de 38 de ani, care, pur și simplu, s-a reinventat în pandemie. Închisă în casă alături de cei doi copilași atunci când restricțiile erau mai dure iar ieșirile se puteau face doar cu justificare, buzoianca  și-a ocupat timpul cu preparatul dulciurilor. Încet, încet și-a dat seama că asta își dorește cel mai mult să facă: să prăjiturească.

”Anul trecut, petrecând mult timp acasă cu cei mici, din cauza pandemiei, am început sa experimentez rețete de pe internet.  Nu m-am mulțumit doar să respect rețeta, ci am adăugat de fiecare dată până am desăvârșit produsul, zic eu. Apoi, la sfatul unei persoane din cadrul companiei unde profesez, am deschis o pagină pe Facebook  ”Dulce din Dragoste”. Așa a început aventura mea, la care parcă nici nu visam înainte de pandemie”, relatează tânăra.

Roxana a ajuns să facă de la cozonaci și prăjituri de casă după rețete vechi, pe care toți buzoienii le știu și le au pe masa de sărbătoare, până la cele mai sofisticate torturi. Lucrează pe rețete până e mulțumită de rezultatul muncii ei. Nu folosește premixuri pentru blaturi, creme sau glazuri, deși asta i-ar putea ușura munca. Nu face însă rabat de la calitate, mai ales că știe că cei mai mulți dintre cei care îi gustă minunățiile dulci sunt copii.

Pentru ea, zilele de dinaintea sărbătorilor sunt dedicate muncii, însă satisfacția e mare când cei care-i gustă din dulciurile-i minunate sunt încântați și spun că gustând din micile bucăți dulci își amintesc aromele copilăriei. Sărbătorile sunt, așadar, marea provocare a Roxanei, care ajutată de mama ei, ajunge să frământe și să coacă zi lumină, până ce da gata toate comenzile venite de la prieteni si cunoștințe. De departe, una dintre marile ei provocări este coacerea cozonacului perfect. Deși în multe case, cozonacul este sarcina bunicilor, Roxana a ajuns să facă ”grăsunei” gustoși și delicioși mai ceva decât cele mai experimente gospodine.

Ea a dezvăluit pentru șansanews.ro și care este secretul unui cozonac perfect:

” Un cozonac autentic cu gust de casă necesită muncă fizică brută, ingrediente naturale de cea mai înaltă calitate și multă dragoste. Noi facem întreg procesul de preparare manual, frământând cu mâinile. Frământarea durează cel puțin o oră iar ingredientele fac diferența. Nu am malaxor și nici nu am de gând să achiziționez unul pe viitor deoarece vreau ca produsele noastre sa fie artizanale. Niciun malaxor nu va scoate acele fâșii delicioase când rupi cozonacul. Rețeta la cozonac o am de 3 generații încoace, eu și mama doar am ajustat-o până am ajuns să facem, zic eu, cozonacul perfect”.

De altfel, cozonacii și tortul egiptean sunt cele mai cerute bunătăți din cele pe care le face Roxana Guzu,  care visează, ca în timp, să transforme totul în afacerea dulce a familiei.

”Ca să scoți un produs perfect din punct de vedere al gustului, texturii și aspectului trebuie să fii pasionat, să ai și un dram de talent și, cel mai important este să pui pasiune și multă multă dragoste în tot ceea ce faci. Cu siguranță, scopul meu este de a dezvolta acest proiect si de a-l transforma într-o afacere de familie, dar având în vedere vremurile din prezent suntem cumva ținute pe loc, eu și mama. Așteptam să vedem cum vor evolua lucrurile. Deocamdată o luăm pas cu pas, dezvoltăm încet fiecare nișă de preferințe. Cu siguranță, pe viitor, o să oferim celor care, din diverse motive nu consuma zahăr, și câteva produse special concepute pentru ei”.