Actualitate Agricultura acum

S-au copt roșiile la Buzău. Cât costă un kilogram

Primele tomate din solariile românești sunt gata să ajungă pe piață. Roșiile sădite încă din decembrie și îngrijite pe toată perioada iernii s-au copt. Legumele gustoase vor fi vândute în piața din Râmnicu Sărat și cum nu au concurență decât tomatele din import, prețul va fi unul pe măsură.

Și în acest an, primele tomate coapte vin din serele lui Mircea Tatu. Legumicultorul din Cochirleanca spune că își încarcă solariile cu răsaduri încă din decembrie , iar pe timpul sezonului rece are grijă le ofere căldura de care au nevoie. Este multă muncă și o cheltuială pe măsură, însă la momentul recoltării vine și satisfacția.

Anul acesta primele tomate vor fi vândute după 15 martie, adică în aceeași perioadă ca și anul trecut. Cu alte cuvinte, într-o perioadă în care pe piață nu găsești decât roșii din import. Totuși cine vrea o roșie cu gust va fi nevoit să plătească un preț dublu față de ceea ce pot cumpăra acum.

Mai exact, spune Mircea Tatu, un kilogram de roșii va fi vândut, la prima recoltă, cu 33 de lei, adică cu vreo 10 lei mai mare decât anul trecut. Chiar și așa , legumicultorul din Cochirleanca nu duce lipsă de clienți. Imediat ce s-a aflat că roșiile s-au copt, comenzile au început să curgă, iar ce nu se vinde de la poarta fermei, se vinde cu siguranță la piață de la Râmnicu Sărat, acolo unde va ajunge cu primele legume chiar zilele următoare.