Actualitate

Salvamont Buzău va fi funcțional din acest an. Când se dă drumul la angajări și cine poate fi salvamontist

sursa foto: Salvamont România

Din acest an, Serviciul Salvamont va deveni funcțional în județul Buzău. Este anunțul făcut seara trecută la Focus TV de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Potrivit acestuia, Salvamont Buzău va avea baza la Pătârlagele, acolo unde a fost identificat un spațiu ce nu are nevoie de multe modificări.

Serviciul Salvamont va avea în total 18 angajați, iar cei care vor să fie salvamontiști trebuie să urmeze cursuri de specialitate.

Președintele C.J. Buzău, Petre Emanoil Neagu

Persoanele care vor să devină salvamontiști trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să aibă vârsta de cel puțin 18 ani, să nu aibă antecedente penale, să aibă o stare de sănătate corespunzătoare, confirmată prin fișa medicală, să parcurgă formele de pregătire profesională și să facă un stagiu, așa cum a fost stabilit de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, să promoveze examenul de atestare în profesie organizat de aceeași asociație și, nu în ultimul rând, să aibă o conduită demnă și morală.

”Primul pas pe care trebuie să îl faceți pentru a deveni salvator montan este să vă găsiți o echipă Salvamont în apropierea zonei în care locuiți sau în munții în care vă face plăcere să mergeți cel mai des. În cadrul acestei echipe, voluntar, începând cu nivelul de aspirant la profesia de salvator montan, veți avea ocazia să descoperiți specificul activității de salvare montană, să îi vedeți și partea nevăzută, cea mai puțin sesizată din exterior, să vă confruntați cu greutățile, trăirile și încercările fizice și psihice ale acestui domeniu de activitate și să decideți singur, în funcție de ce simțiți, dacă doriți, cu adevărat, să faceți din acest minunat fenomen, salvarea montană. În cadrul acestei perioade candidatul parcurge cele trei etape de formare, aspirant, debutant sau avansat și in funcție de nivelul de cunoștințe deținute și a celor acumulate pe plan local în cadrul echipei salvamont în cadrul căreia este în evidență și in cadrul centrului de formare profesională Salvamont, poate să participe la formele de evaluare și atestare organizate la nivel național, structurate pe două etape, de vară și de iarnă, organizate pe nivele, salvator montan aspirant, debutant si avansat. În urma absolvirii acestor etape de evaluare, candidatul obține diploma de calificare în profesia de salvator montan, certificatul de competențe și atestatul profesional, documente care îi certifică competențele de practicare acestei profesii, ca angajat sau ca voluntar, în cadrul unei echipe de salvare montană”, transmite Salvamont România.

Meseria de salvamontist presupune însă, deopotrivă, și dragoste pentru munte, dar și spirit de sacrificiu, fără care nimeni nu poate deveni salvator montan, indiferent de pregătire.

”Indiferent de nivelul de pregătire în schi sau alpinism, dacă aspirantul nu are, pe lângă dragostea și pasiunea de a merge pe munte, și spiritul de sacrificiu pentru a ajuta necondiționat pe cel care are nevoie, atunci nu va putea deveni niciodată un salvator montan adevărat. Profesia de salvator montan presupune riscuri asumate, impune foarte bune aptitudini sportive, fizice și psihice, bună pregătire în orientarea în teren, prim-ajutor, capacitate de observare, analiză și decizie, abilități interpersonale dezvoltate, capacitate de lucru în echipă, program de lucru îndelungat, imprevizibil și în condiții grele: stres, întuneric, condiții meteo extreme, încărcare psihică mare, mediu infestat microbiologic, influența permanentă a factorilor de risc etc”, mai arată Salvamont România.

Pentru înființarea Serviciului Salvamont Buzău, Consiliul Județean Buzău a alocat încă de luna trecută 700.000 de lei, o parte importantă din această sumă urmând să asigure dotarea.


Președintele C.J. Buzău, Petre Emanoil Neagu