Actualitate

SĂPOCA, DIN NOU FOCAR COVID-19! Au fost confirmați cu SARS-CoV-2 pacienți și angajați

Crește numărul focarelor din județ, chiar dacă începutul anului găsea Buzăul fără nicio astfel de situație epidemiologică. Astfel, după confirmarea focarului de la căminul de bătrâni de la Smeeni, în urmă cu două zile, s-a dat din nou alarma la cel mai mare spital de neuropsihiatri și pentru măsuri de siguranță din țară după ce mai multe persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Virusul a fost confirmat atât în rândul pacienților cât și al angajaților.

Secțiile Psihiatrie 1 și Psihiatrie 2 din cadrul Spitalului Săpoca sunt focar COVID-19. Anunțul a fost făcut de Direcția de Sănătate Publică după ce pe 20 ianuarie a confirmat șase persoane cu SARS-CoV-2. Este vorba despre patru pacienți și doi angajați.

”Secțiile de Psihiatrie 1 și 2 sunt secții care se regăsesc la nivelul aceluiași pavilion și care comunică între ele. Focarul a debutat în data de 20 ianuarie când unul dintre pacienți a prezentat simptome sugestive. S-au recoltat probe care au arătat că este infectat. A urmat supravegherea, izolarea contacților și pe măsură ce alte persoane prezentau mici semne care indicau o infecție s-au recoltat teste. Așa am descoperit patru pacienți și doi angajați, respectiv două asistente”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP.

Epidemiologul a explicat că pacienții sunt testați la internare însă, cel mai probabil, persoana respectivă era într-o fază incipientă a bolii astfel că virusul nu a putut fi diagnosticat în urma testului făcut înaintea cazării în unitatea medicală.

”Ei sunt testați înainte de internare, dar probabil la unul dintre ei nu s-a putut depista infecția de la internare, probabil a fost într-o incubație incipientă și din cauza modului lor de comportament nu s-a putut elimina riscul acestei situații. Cele două secții comunică între ele și este foarte greu cu această categorie de pacienți să păstreze un regulament de funcționare sau să impui reguli stricte. Sunt pacienți cu afecțiuni neuropsihiatrice”, a spus Carmen Scântei.

Niciuna dintre cele șase persoane nu este internată într-o altă unitate medicală pentru tratamentul specific COVID-19, starea lor de sănătate fiind una stabilă.

În acest moment, în județul Buzău mai este activ un singur focar COVID-19, respectiv la căminul de la Smeeni. Acolo au fost depistați cu SARS-CoV-2 23 de persoane, atât bătrâni asistați cât și personal medical. Focarul însă va fi închis în acest weekend, trecând deja 14 zile de la momentul izbucnirii, timp în care toate persoanele infectate au avut o evoluție bună.