Moartea nu iartă pe nimeni. Nu contează cine ești, câți bani ai, câți oameni și ce afaceri lași în urmă. Moartea a secerat în ultimul an și jumătate oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale: bunici, părinți, frați și surori, profesori, preoți, ingineri, asistente medicale ori doctori. Tineri, cu tot viitorul înainte, cu planuri mari înainte de pandemie, oameni școliți, afaceriști cu bani în conturi cu care puteau cumpăra orice medicament, însă nu și zile.
La Buzău, de la debutul crizei sanitare, 23.560 de buzoieni s-au infectat cu coronavirus. Unii au avut norocul de a avea forme ușoare, alții au ajuns în spital cu forme moderate, unii au avut forme severe dar au avut șansa de a se vindeca. 788 nu au putut fi salvați. Printre victimele coronavirusului se află oameni din toate categoriile sociale, una dintre breslele îndoliate fiind cea a oamenilor de afaceri din Buzău.
Ionel Turturică, fost finanțator al echipei Gloria Buzău dar și a altor echipe din județ și patron al firmei Agi Construct SRL, s-a infectat cu coronavirus în vara anului trecut.

Totul a început în iulie când Turturică a prezentat semnele unei viroze obișnuite. Într-o zi, starea sa s-a agravat brusc, motiv pentru care a mers la spital. Inițial, a fost diagnosticat cu pneumonie. Apoi, i s-a făcut test pentru coronavirus, care a ieșit pozitiv.
Starea omului de afaceri s-a agravat fulgerător, fiind transferat la Terapie Intensivă în Spitalul Județean Buzău. Iată ce declara la vremea respectivă pentru șansanews.ro Adrian Turturică, fiul omului de afaceri Ionel Turturică:
”A început cu simptomele obișnuite de răceală, oarecare disconfort laringian, apoi roșu în gât, amigdalită, răgușeală, frisoane, stare febrilă și a culminat cu insuficiență respiratorie și cu degradare bruscă. Semnele de răceală au debutat luni iar sâmbătă la prânz ne-am dat seama că nu e doar atât, starea lui s-a degradat brusc și rapid. Duminică, am decis să meargă la spital pentru că dezvolta deja o insuficiență respiratorie.”
Întreaga familie și cunoscuții s-au mobilizat atunci pentru salvarea omului de afaceri. Mulți dintre cei trecuți prin boală au donat atunci plasmă hiperimună în speranța că perfuziile îl vor putea ajuta pe Turturică. Era însă din ce în ce mai rău, motiv pentru care s-a decis transferul la un spital din Capitală.
Nici acolo nu a putut fi salvat, însă.
Ionel Turturică s-a stins pe 6 septembrie 2020. Avea 63 de ani. În trecut, se tratase de cancer de prostată, însă înainte de a se infecta starea lui era foarte bună, fără tratament oncologic și fără a avea vreo altă problemă de sănătate în afara infecției cu SARS CoV2, care i-a fost fatală.
Tot în toamna anului trecut, în noiembrie, un alt deces avea să îndolieze comunitatea oamenilor de afaceri din Buzău, cel al lui Ionel Grigorescu, patron al hanului Poienița din Rm.Sărat.

Grigorescu avea 57 de ani și a murit pe un pat de spital din Capitală, la scurt timp după ce a fost infectat cu coronavirus.
În decembrie 2020, moartea fostului deputatul PSD, Sebastian Radu, la rându-i om de afaceri, a provocat șoc. Nu doar la Buzău, locul său natal, ci în toată țara.

Sebastian Radu avea 49 de ani. Fusese viceprimar al Buzăului și deputat PSD de Buzău în legislatura 2016-2020. Fusese inclusiv membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.
Sebastian Radu s-a infectat în luna noiembrie a anului trecut. A ajuns la spitalul din Buzău, însă pentru că starea sa era din ce în ce mai gravă, s-a decis transferul la Spitalul Militar. Cu toate tratamentele, Sebastian Radu nu dădea semne să-și revină, motiv pentru care a fost transferat la un spital din Germania. Acolo a murit, răpus de coronavirus, dar afectat și de mai multe infecții intraspitalicești căpătate pe durata spitalizării în România.
Moartea sa a provocat o undă imensă de șoc în rândul tuturor celor care l-au cunoscut și care-l știau un bărbat viguros, optimist, plin de viață. A lăsat în urmă o soție îndurerată și doi copii.
Tot din cauza coronavirusului a pierit luna trecută și Victor Stan, patronul restaurantului Boema Events. Avea 62 de ani.

Cunoscuții spun că s-ar fi infectat la un eveniment la care participase. Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. A murit la Terapie Intensivă, în Spitalul Județean Buzău, după mai multe zile de luptă cu virusul.
”N-am văzut tată pentru copiii lui și om mai familist, până la tine, Victor Stan. Nu am cunoscut om mai devotat ca el în tot ceea ce făcea (perfecționist). Nu pot să cred nu va mai fi printre noi de azi înainte. Știam că e bine, că mai avea puțin și scăpa din nenorocire. Dumnezeu să te odihnească suflet bun, nu te vom uita niciodată, Victore…”a fost doar unul dintre multele mesaje postate pe rețelele de socializare după decesul patronului de la Boema.
La începutul lunii noiembrie 2021, breasla oamenilor de afaceri din Buzău avea să sufere o nouă pierdere.
Ion Mănescu, patronul grupului de firme Constam, a fost răpus de coronavirus, la circa o lună de la momentul la care s-a infectat. Mănescu avea 78 de ani iar starea lui, înainte de a se infecta, era excelentă.

“Modul în care s-a întâmplat, mai ales că era un tip sportiv, un tip cu o viață echilibrată, sănătos, ne-a surprins pe toți. Am vorbit cu el joi ultima dată, era la spital. L-am încurajat, i-am spus că eu cred că la constituția dânsului, modul în care a trăit, sigur va răzbi în lupta asta. L-am asigurat că suntem alături de dânsul și abia aștept să ne întâlnim. Noi am mai avut discuții înainte, se baza mult pe faptul că e sănătos, că nu are nicio problemă care să-l facă să creadă că acest virus este atât de parșiv, stătea mult în natură, nu relaționa cu grupuri mari, mă face să cred că tot din zona școlară să fi luat virusul sau întâmplător. Pentru că, în general, nu mai participa la activitatea firmei decât foarte puțin. Venea zilnic, venea dacă e ceva de semnat, se ocupa mai mult de educația nepoților în ultima vreme. Se ducea și îi lua de la școală, îi ducea acasă, mă gândesc și la această idee. Pe de altă parte, profilul firmei este ca oamenii să circule, să meargă după comenzi, pe șantiere, și această ipoteză poate fi luată în calcul.”, declara la Focus Tv, inginerul Vasile Moraru, prieten și partener de afaceri al lui Mănescu.
Buzăul numără astăzi 788 de decese din cauza coronavirusului. În spatele acestui număr sunt tot atâtea drame. Oameni care puteau să mai fie, dacă nu s-ar fi infectat cu coronavirus.
Adaugă comentarii