Actualitate

Se cer clarificări rapide în scandalul pesticidelor. Date de ultimă oră din ancheta polițiștilor

Instituțiile statului din Buzău nu au venit, deocamdată, cu clarificări în scandalul pesticidelor, iscat după ce poliția a descoperit că doi legumicultori din Glodeanu Sărat foloseau substanțe interzise ca să accelereze procesul de coace a legumelor cultivate în solarii. Au fost câteva reacții, după cum Șansa News a arătat deja AICI, dar insuficiente.

Într-o postare pe Facebook, senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu le cere autorităților responsabile controale ferme și atrage atenția că e nevoie ca verificările să fie făcute nu doar amănunțit, ci și în timp real.

”Există la ora actuală o îngrijorare în rândul buzoienilor, după ce o anchetă a poliției a scos la iveală că doi legumicultori din Glodeanu Sărat ar fi folosit substanțe interzise pentru dezvoltarea mai rapidă a legumelor. Chiar dacă nu este o practică a majorității legumicultorilor, care muncește onest și cu mari cheltuieli pentru a avea producții sănătoase și de calitate, această situație scoate la iveală hibele sistemului.  Numărul probelor de legume și fructe, care sunt recoltate pentru a fi analizate, este prea mic în comparație cu volumul produselor ce ajung pe piață. Mai mult, analizele se fac doar la București, iar obținerea rezultatelor este un proces de durată. Iar pentru că probele sunt adunate de la produse aflate deja la vânzare, până sunt gata analizele legumele sunt demult consumate”, spune senatorul liberal Vlad Pufu.

Parlamentarul atrage atenția că e o problemă existentă la nivelul întregii țări, iar ineficiența controalelor și întârzierile în descoperirea folosirii unor substanțe interzise poate fi una din cauzele ce duc la creșterea incidenței cancerului în România.

”E nevoie de o intervenție fermă a celor care răspund de sănătatea consumatorilor, care să transmită dacă populația are sau nu motive de îngrijorare. Un caz, sper, izolat, nu trebuie să schimbe caracteristicile de consum. Oamenii trebuie să știe dacă există vreun pericol pentru sănătatea lor!”, mai spune senatorul liberal buzoian.

Între timp, polițiștii au continuat ancheta și au descoperit și duba cu care bărbatul din Ilfov, furnizorul celor doi legumicultori buzoieni, transporta substanțele interzise. Aceasta a fost găsită în curtea unei mănăstiri din Ilfov, iar în interior erau mai multe recipiente cu ”substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor, neomologate”.

”Din investigaţii, a reieşit că maşina ar fi utilizată de bărbatul din Ilfov, de 52 de ani, iar produsele din habitaclul autovehiculului ar aparţine acestuia. Produsele ar fi fost deţinute în vederea comercializării către producătorii agricoli. Astfel, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 400 de litri şi 144 de kilograme de produse”, transmite IPJ Buzău.

Ancheta se anunță dificilă, întrucât e foarte probabil ca substanțele respective să fi ajuns și la alți agricultori, nu doar la cei doi buzoieni cercetați deja în dosar.

Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.