Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

Se modernizează, dar pierde medici. Cum se prezintă Spitalul Municipal din Rm.Sărat în prag de val cinci al pandemiei

Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat se modernizează pe compartimentul destinat bolnavilor COVID, dar, pe de altă parte, pierde medici. Este reversul medaliei după ce autoritățile au decis să mențină spitalul, mai bine de un an doar pentru bolnavii infectați cu coronavirus, ceea ce a făcut ca mulți medici să se simtă inutili și să nu-și poată desfășura meseria pentru care au învățat și au practicat ani la rând. Este, de pildă, cazul chirurgilor dintr-un spital COVID, care din cauza pandemiei, s-au trezit în situația de a nu mai putea profesa.

Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat  a devenit unitate exclusiv COVID pe 1 aprilie 2020, încă de la debutul pandemiei de coronavirus. Mai bine de un an au fost tratați doar bolnavi infectați cu SARS COV 2, ceea ce  a produs un val de nemulțumiri atât în rândul râmnicenilor, dar și al medicilor cu alte specializări decât cele solicitate în cazul infecțiilor cu coronavirus. Abia în luna mai, autoritățile au fost de acord ca spitalul să fie redeschis și pentru alte categorii de bolnavi, însă nici atunci lucrurile nu s-au așezat pe făgașul normal pentru toți medicii, pentru că nu au fost permise internările și operațiile chirurgicale, altele decât cele de o urgență majoră. Din această cauză, de la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat au plecat în ultimele luni doi chirurgi, dr.Silviu Savga si dr. Andrei Căpățână, lucru care, la un moment dat, s-ar putea răsfrânge din plin asupra pacienților.                                                     

Pe de altă parte, spitalul din Râmnicu Sărat se pregătește în această perioadă să facă față celui de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus. Iar extinderea rețelei de oxigen este investiția pe care s-a insistat cel mai mult, știut fiind faptul că cea mai mare luptă în valurile trecute ale pandemiei s-a dus pentru paturile conectate la oxigen.

”In eventualitatea unui val 5 al pandemiei și a unei solicitări crescute pentru internări în zonele COVID pozitive, am reușit să demarăm proiectul de extindere a rețelei de oxigen a spitalului, pentru secția Boli Infecțioase, unde nu aveam rețea de oxigen a spitalului, ci aveam doar concentratoare de oxigen. Sunt prize de oxigen, racordate la instalația de oxigen a spitalului. Vor fi în total 30 de paturi dotate cu prize de oxigen”, a declarat directorul medical, Felicia Vasile.                                                       

Reprezentanții  spitalului râmnicean spun că extinderea rețelei de oxigen este un lucru extraordinar, în condițiile în care în valul 4 al pandemiei mulți dintre bolnavi au avut nevoie de aer primit prin mască pentru a putea continua să lupte cu coronavirusul. Iar problema oxigenului a fost cea mai mare în toate spitalele din județ si din țară, consumul crescând și de 3-4 ori față de celelalte perioade.

” Este o realizare extraordinară și venim foarte mult în sprijinul pacienților care vor avea un oxigen de calitate, probabil se scurtează și perioada de spitalizare, plus că va fi un procent de vindecare mai rapid”, a mai declarat dr.Felicia Vasile.

Autoritățile au anunțat că este posibil ca  valul cinci al pandemiei de coronavirus să înceapă în luna ianuarie iar la un moment dat am putea înregistra și peste 25 de mii de infectări pe zi. In contextul creșterii infectărilor de luna viitoare,   aceleași autorități au făcut mai multe recomandări pentru populaţie şi pentru angajatori, sfătuind cetăţenii să nu ia antibiotice împotriva noului coronavirus şi nici  să se trateze cu antivirale daca nu sunt recomandate de medic, deoarece pot fi toxice. De asemenea, ministrul Sănătății a transmis angajatorilor să evite aglomerarea spaţiilor comune şi să încurajeze munca la domiciliu.