POLITICĂ

Se normalizează relațiile PSD-PNL la Buzău după vizita lui Klaus Iohannis? Declarații VIDEO

Vizita președintelui Klaus Iohannis la Școala generală numărul 11 din Buzău continuă să producă ecouri, dar cea mai importantă întrebare, al cărei răspuns nu este clarificat, este dacă, post-eveniment, relațiile aliaților la guvernare au primit un impuls spre normalizare. Cel puțin două declarații politice, consemnate în ultimele zile, indică faptul că reprezentanții social-democraților și liberalilor din Buzău nu au ajuns încă în punctul unei armonii relaționale, dar nici nu mai există atât de multă tensiune care să împiedice găsirea unei căi de comunicare. Primul care a fost solicitat să se exprime pe seama efectelor, în plan politic, a vizitei lui Klaus Iohannis, la Buzău, însoțit de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a fost primarul Constantin Toma. Într-o emisiune la Focus TV, edilul-șef, care a avut rolul de gazdă la Școala Generală numărul 11, cu prilejul vizitei prezidențiale, a admis că vizita lui Klaus Iohannis poate fi un punct de pornire pentru o reconsiderare a relațiilor PSD-PNL La Buzău:

”E posibil că din ce am înțeles, pe surse, invitația adresată lui Marcel Ciolacu de a veni la Buzău a fost făcută de domnul președinte, personal…Faptul că oamenii ăștia s-au înțeles la București, domnul prim ministru Ciucă, președinte al PNL, cu domnul Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și președinte PSD, în actuala conjunctură, este extraordinar pentru această țară. Bineînțeles că băieții ăștia de la PNL Buzău cred că au zăcut, cred că sunt bolnavi de icter după după vizita președintelui, dar eu ce să le fac? M-au înjurat, m-au făcut în toate felurile și acum am văzut că au tăcut. Eu n-am nimic cu ei și nici ei să nu aibă cum mine pentru că eu țin la orașul ăsta!”

Cât privește disponibilitatea unei înțelegeri inclusiv pe probleme ale administrației municipiului Buzău, primarul Constantin Toma, care este și președinte al Organizației Municipale PSD, a afirmat:

”Eu sunt deschis oricărei colaborări. Fac înțelegeri și cu dușmanul!”

La o zi distanță, senatorul PNL Vlad Mircea Pufu, președinte al Organizației Municipale a PNL Buzău, a comentat același subiect, la Campus Tv, arătând de ce liberalii buzoieni nu au fost prezenți la vizita președintelui. Totodată, liberalul a indicat în ce cheie ar trebui văzute efectele vizitei lui Klaus Iohannis:

“Klaus Iohannis n-a venit să felicite administrația, a venit să vadă punerea în practică a unui astfel de proiect (n.r. -proiect de economie circulară la Școala gen.nr.11. Consecința, normal, fiind un proiect fezabil, era normal să felicite și administrația, dar nu văd niciun fel de problemă din chestiunea asta. Nu trebuia să fim noi (n.r. -liderii PNL Buzău) acolo , am văzut interpretările politice care s-au dat ulterior.”

Mai multe, în pasajul VIDEO de mai jos

Declarațiile, venite la o săptămână și jumătate de la vizita lui Klaus Iohannis la Buzău, arată că social-democrații și liberalii au lăsat deoparte, cel puțin pe moment, declarațiile critice și lasă ușa întredeschisă unei colaborări în plan local. Totuși, fiecare parte tratează cu precauție subiectul.